Do 2050. 2 miliona stanovnika manje

Broj stanovnika je dugo u opadanju, država može da pomogne da se bar održi nivo rađanja, kaže direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Predrag Petrović.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.11.2014.

13:31

Default images

Petrović je za agenciju Beta rekao da je zbog stalnog smanjenja broja stanovnika, koje traje decenijama Vlada Srbije 2008. godine donela Strategiju podsticanja rađanja, ali problem je ekonomska kriza i to što mere iz te strategije nisu u potunosti sprovedene.

Po demografskim istraživanjima, u Srbiji će do 2050. godine biti milion i po do dva miliona stanovnika manje, izjavio je 18. novembra za agenciju Beta naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović.

"Osnovni cilj Strategije je da naredna generacija bude iste veličine kao postojeća", rekao je danas Petrović i dodao da je stopa rađanja 1,4 deteta po ženi, a kritično je kada opadne na 1,3 jer tada društvo ne može da se obnovi.

On je objasnio da se smanjenje broja stanovnika pokazalo već 1970-ih godina u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

Petrović je rekao da Srbija godišnje izdvaja 48 do 50 milijardi dinara za isplaćivanje naknada koje propisuje Zakonu o finansijskoj pomoći porodici sa decom.

On je rekao da Srbija ima mere populacione politike koje su na snazi veoma dugo - kao što su roditeljski dodatak koji se ostvaruje za rođenje prva četiri deteta, porodiljsko odsustvo, kao i odsustvo za negu deteta, i isplaćivanje pune zarade tokom "održavanja trudnoće".

"To je ozbiljna mera podrške porodici koja je dobila prinovu. Ono što je bitno u Strategiji, a što se u Srbiji ne ostvaruje u dovoljnoj meri je aktivacija lokalne samouprave. Važno je da lokalne samouprave same u svojim budžetima planiraju sredstva za finansijsku podršku porodici", kazao je Petriović.

"Od 2008. do danas proteklo je malo vremena, a demografske promene mogu se videti tek nakon protoka nekoliko decenija", rekao je Petrović i dodao da predstoji revizija strategije da bi se videlo koje mere zaista mogu da daju rezultate.

Petrović je rekao da "više od 60 zemalja u svetu ima nisku stopu nataliteta. Nijedno razvijeno društvo tu pojavu nije uspelo da prevaziđe. Uz sve napore i ekonomski stabilnih država nije došlo do značajnih rezultata".

Uzroci tog stanja u Srbiji su svakodnevni životni problemi građana, naročito tokom 1990-ih, saznanje da do očekivanog boljitka nije došlo, a u razvijenim zemljama Zapadne Evrope glavni uzrok niskog nataliteta je su savremeni tempo i stil života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: