Kačinjski:Rezultati izbora su lažni

Šef poljske konzervativne stranke Pravo i pravda odbacio je zvanične rezultate lokalnih izbora, nazivajući ih "lažnim, sumnjivim, ako ne i falsifikovanim".

Izvor: Beta

Nedelja, 23.11.2014.

22:14

Default images

Jaroslav Kačinjski je pozvao na proveru zvaničnih rezultata.

Poljska izborna komisija objavila je sinoć rezultate izbora, čije je prebrojavanje izazvalo velike političke napetosti u Poljskoj, posle haosa izazvanog padom sistema elektronskog prebrojavanja glasova.

"Želim jasno da kažem da mi smatramo objavljene rezultate Izborne komisije lažnim, sumnjivim, da ne kazem falsifikovanim", rekao je Kačinjski.

On je dodao da se njegova stranka ne slaže s "takvim načinom" brojanja glasova.

"Tražimo proveru onoga što se desilo, kao i izmenu načina glasanja kako bi se radikalno ograničila mogućnost falsifikovanja izbora", rekao je Kačinjski.

On je najavio pravne korake i protest u Varšavi 13. decembra.

Zvanični rezultati potvrdili su blagu prednost stranke Kačinjskog, prvu pobedu za tu grupu u poslednjih devet godina.

Više opozicionih stranaka kritikovalo je kredibilitet glasanja i zatražilo je nove izbore, što je pre dva dana odbacila kao mogućnost premijerka Eva Kopač, kao i predsednik Bronjislav Komorovski.

Zbog skandala i potpunog haosa u Poljskoj izborne komisije nisu od izbora 16. novembra bile u stanju da ni ručno prebroje glasove sa izbora za gradonačelnike i predsednike opština i odbornike lokalnih skupština.

Ponavljanje izbora zahteva opozicija i demonstranti na ulicama Varšave i Krakova koji su čak pokušali i da okupiraju sedište Državne izborne komisije u poljskoj prestonici.

"Samo oni koji ne znaju zakone mogu da proglase takvu jeres. Niko ne brani Državnu izbornu komisiju, ali nemojmo da mešamo nesposobnost komisije i lažiranje izbora. Ne mogu političari da odlučuju o tome da li su izbori bili pošteni. O tome odlučuje nadležni sud", kazala je premijerka u petak.

Kopač je optužila pobednika izbora, opozicionu stranku bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, da traži ponavljanje izbora zato što je pobedila samo aritmetički, a nije u stanju da sastavi ni sa kim u regionima koaliciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: