Poseta Pape budi Evropu iz mrtvila

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da poseta EP poglavara Rimokatoličke crkve Franje ne predstavlja napad na sekularnost evropskih institucija

Izvor: Beta

Nedelja, 23.11.2014.

17:19

Default images

Šulc je ocenio da bi poseta Pape mogla da Evropu probudi iz mrtvila.

U tekstu objavljenom u vatikanskom listu Oservatore Romano, Šulc odgovara na kritike predstavnika radikalne levice u Evropskom parlamentu povodom posete pape Franje, koji u Strazbur dolazi u utorak.

Među njima je i predsednik francuske partije Front levice Žan Lik Melanšon, koji je rekao da papa Franja u parlamentu "nema šta da traži".

Šulc je naglasio da poseta pape nije napad na sekularnost evropskih institucija.

"Sekularnost nije negiranje pluralizma, na kojem je Evropa osnovana. Naprotiv, to je autonomija, nepristrasnost, sloboda", rekao je Šulc.

On je dodao da kao predsednik Evropskog parlamenta može samo da prizna ulogu koju Crkva ima u smanjivanju materijalnih i nematerijalnih posledica ekonomske krize.

Šulc je podsetio na posetu Evropskom parlamentu pape Jovana Pavla II 1988. godine.

Prema njegovim rečima, tadašnji poglavar Rimokatoličke crkve je, zatraživši slobodu za milione građana centralne i istočne Evrope, odigrao "istorijsku ulogu" u okončanju "ropstva" koje je tom delu kontinenta nametnuo Sovjetski Savez.

"Jovan Pavle II obratio se poslanicima 12 zemalja koji su predstavljali 330 miliona ljudi. Franja će se obratiti predstavnicima 28 zemalja koji predstavljaju više od pola milijarde ljudi", naglasio je Martin Šulc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: