Lavrov neće na večeru sa ministrima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov neće prisustvovati večeri sa svojim zapadnim kolegama u Beču, tvrde američki izvori.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

14:56

Default images

Prema pisanju agencije APA, večeras je planirana večera na kojoj će biti šefovi diplomatija SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, kao i pregovarač EU Ketrin Ešton.

Nedolazak Lavrova na tu večeru analitičari ocenjuju pokazateljem zahlađenja odnosa ruskog ministra spoljnih poslova i njegovih zapadnih kolega.

Inače američki državni sekretar Džon Keri danas namerava da se, u vezi sa pregovorima sa Iranom, sastane sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije Saudom al Faisalom.

Keri je još juče telefonski kontaktirao svoje kolege iz drugih zemalja regiona i Turske.

U Beču je od početka nedelje u toku nova runda pregovora o nuklearnom programu Irana, sa ciljem da se postigne sporazum koji bi osigurao da taj program bude isključivo mirnodopskog karaktera.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Beč na pregovore o iranskom nuklearnom programu, manje od 36 časova pre isticanja krajnjeg roka za postizanje sporazuma izmedju Irana i šest svetskih sila.

Pre Lavrova, u Beč su već pristigli američki državni sekretar Džon Keri i nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer, prenose RIA novosti.

Britanski i francuski ministri inostranih poslova bi, kako se očekuju, trebalo da stignu kasnije večeras, dok bi kineski ministar inostranih poslova trebalo da doputuje u Beč sutra. Zapadne zemlje optužuju Iran da nuklearni program ima za cilj proizvodnju atomskog naoružanja, dok to Teheran negira.

Prema ranije predviđenom roku, 24. novembra trebalo bi da se potpiše sporazum između Irana i pet zemalja članice UN sa pravom veta i Nemačke.

Prema aktuelnom stanju u pregovorima ishod je, dan pre isteka roka, potpuno neizvestan, tako da postoje razne spekulacije o završetku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: