Kosmajčeva imovina 10,7 miliona €

Vrednost imovine koja se privremeno oduzima Kosmajcu procenjuje se na 10,7 miliona evra, saznaje Politika.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

10:06

Default images

Aleksandri i sinu Lazaru privremeno se oduzima imovina za koju postoji sumnja da je proistekla iz krivičnog dela.

Sudija za prethodni postupak ovog suda usvojio je predlog tužilaštva da se Kosmajcu i "trećim licima" privremeno oduzme sva imovina koja je uknjižena na njihova imena. Stranke u postupku imaju pravo žalbe Krivičnom vanraspravnom veću Višeg suda, i to u roku od osam dana.

Viši sud u Beogradu, kao ni prethodnih dana, nije želeo da odgovori da konkretno pitanje o kojoj se Kosmajčevoj imovini konkretno radi.

Prema saznanjima "Politike", vrednost imovine koja se privremeno oduzima Kosmajcu procenjuje se na 10,7 miliona evra. Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju su stanovi, kuće, poslovni objekti, zemljišta... Najviše imovine, prema istim informacijama, nalazi se na teritoriji opštine Zvezdara.

Kosmajac je, prema nezvaničnim podacima, vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, čija je ukupna površina 2.700 kvadratnih metara. Ukupna vrednost ovih objekata procenjena je na tri i po miliona evra, ali je realna vrednost mnogo veća.

Pored mnogobrojnih stanova manje i veće kvadrature, na spisku privremeno oduzete imovine, prema istim informacijama, nalazi se i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, koji se procenjuju na 1,1 milion evra. U nekim od pomenutih lokala Kosmajac je stopostotni vlasnik, dok je u delu manjinski. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra.

Kako saznaje Politika, na spisku privremeno oduzete imovine nalazi se i Kosmajčev hotel u Bulevaru kralja Aleksandra i poslovni kompleks u Velikom Mokrom Lugu.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da domaćim pravosudnim organima putem međunarodne pravne pomoći stignu i izveštaji iz nekoliko zemalja u kojima se pretpostavlja da Kosmajac ima imovinu. Reč je o Crnoj Gori, Španiji, Slovačkoj, BiH.

Rešenje o privremenom oduzimanju imovine Kosmajcu i članovima njegove uže porodice napisano je na desetak strana. Detaljno je pobrojana sva imovina koja se privremeno oduzima i za svaku ponaosob je napisan broj ugovora koji je zaključen prilikom kupovine.

Kosmajčev advokat Đorđe Simić nije želeo da potvrdi saznanja Politike, ali tvrdi da je sva imovina koja je navedena u rešenju Višeg suda stečena pre izvršenja krivičnog dela za koje se Kosmajac tereti.

"Većina imovine stečena je devedesetih godina, a poslednja 2007. godine. Znači, tri godine pre dela za koje se Kosmajac sumnjiči. Ono što tvrdim, jeste da je sva imovina koja je pobrojana u rešenja stečena pre izvršenja krivičnog dela za koje se Kosmajac tereti. Ne može se oduzimati imovina ako je stečena pre izvršenja krivičnog dela. Rešenje o privremenom oduzimanju imovine doneto je za delo za koje se Kosmajac tereti pred Višim sudom u Beogradu. Za ostala dela, za koja odgovara pred tužilaštvima osnovne nadležnosti, nije predviđeno oduzimanje imovine", navodi advokat Simić i naglašava da mu još nije dostavljeno rešenje.

Imovina oduzeta samo Kosmajcu

U odnosu na prvoosumnjičenog u postupku protiv Kosmajca Draga Milidraga, koji se pred Višim javnim tužilaštvom tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja, nije izdata naredba za oduzimanje imovine, iako se njemu na teret stavlja teže delo od onog za koje se tereti Kosmajac. Naime, Kosmajac se tereti za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: