Država ima plan za mlade vozače

Koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže da država ima jasan stav da spreči i smanji stradanje u saobraćajnim nezgodama, posebno mladih.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

14:54

Default images

Božović je u izjavi Tanjugu istakao da je moguće primeniti mere za smanjivanje saobraćajnih nesreća što su pokazale sve države sa tradicijom bezbednosti saobraćaja.

"Ako pogledamo rad tela za koordinaciju jasno je da država ima jasan stav da spreči i smanji stradanje u saobraćajnim nezgodama, odnosno da unapredi nivo bezbednosti saobraćaja", rekao je Božović.

On je podsetio da se na inicijativu ministarke Zorane Mihajlović da se spreči stradanje mladih učesnika u saobraćaju, očekuje formiranje radne grupe za izmene i dopune zakona baš u delu koji se odnosi na stradanje mladih učesnika u saobraćaju.

Božović ističe da mere koje se odnose na mlade vozače koji su svakako najugroženiji u saobraćaju, pokazuju da je neophodno obratiti više pažnje i uvesti neka ograničenja koja oni sami ne mogu da prevaziđu.

"Na primer, razmatraće se sigurno vrsta vozila kojima mogu da upravljaju u pogledu snage i kubikaže, odnosno njihove agresivnosti, razmatraće se nulta tolerancija za alkohol za mlade vozače starosti do 21. godine, zatim period kada oni ne bi smeli da upravljaju vozilom a to je od 23 do 6 ujutro kada oni i najviše stradaju u saobraćaju i svakako i da će se razmatrati i veće kazne za prekršaje koje učine mladi vozači u prisustvu maloletnih lica", naveo je Božović.

On je podsetio da su slične mere poznate i u drugim državama koje žele da spreče stradanje mladih u saobraćaju.

Božović je naveo primer izraelske prestonice Tel Aviva gde je noću preko vikenda njima zabranjeno da upravljaju motornim vozilom.

Na pitanje kada bi inicijativa ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović mogla da bude pretočena u zakon, Božović je rekao da se pre svega očekuje formirana radna grupa kako je i najavljeno za sutra.

"Nekoliko dana je potrebno da radna grupa razmatra ovaj predlog ali eventualno i neke druge predloge koji će se odnositi na smanjenje stradanja mladih. Nakon toga u zavisnosti od formalnih procedura će zavisiti i vreme kada će moći da se pretoči u zakon. Svakako očekujemo u najkraćem mogućem roku", zaključio je koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Nakon saobraćajne nesreće kod Ade Huje u Beogradu u kojoj je poginulo troje mladih potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je juče da će već u ponedeljak oformiti Radnu grupu koja bi po hitnom postupku predložila mere za zaštitu mladih u saobraćaju.

"Zato sam kao ministar nadležan za ovu oblast odlučila da već u ponedeljak, 24. novembra 2014. godine, oformim Radnu grupu koja bi po hitnom postupku predložila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja u cilju zaštite mladih vozača i mladih ljudi koji učestvuju u saobraćaju", navela je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: