Meron Josipoviću o Šešelju, presudi

Pomirenje na Balkanu je zadatak državnika, a ne Međunarodnog krivičnog suda iako on ima ulogu u tom procesu, poručio je sudija Haškog tribunala Teodor Meron.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

21:39

Default images

To je odgovor na pismo predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je kritikovao odluku suda da na slobodu, bez ikakvih uslova, pusti lidera radikala Vojislava Šešelja.

Američki sudija, takođe je napisao da će presuda u ovom slučaju biti doneta u najkraćem mogućem roku, odmah posle jula 2015. godine.

"Iako shvatam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja i mogućeg uticaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, kao i uloge Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u tom procesu, uvek sam smatrao da političari, verski i ostali lokalni lideri, unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces”, napisao je Meron Josipoviću.

Josipović je svoje nezadovoljstvo zbog puštanja Šešelja na slobodu, izrazio u pismu od 17. novembra, poslatom predsedniku Haškog suda.

"Potencijalna eskalacija Šešeljevih političkih aktivnosti i njegov govor mržnje ozbiljna su pretnja miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Time se širi strah među ljudima, posebno među žrtvama i svedocima, a time se i narušava ugled međunarodne pravde. Apelujem na vas da Sud učini sve što je u njegovoj moći da vrati poljuljano poverenje u međunarodnu pravdu i da ne dopusti da se Šešeljevim aktivnostima podcenjuju žrtve”, napisao je Josipović Meronu.

On je, takođe, upozorio Merona na činjenicu da ni posle 12 godina ne postoji presuda Šešelju i da se time ruši ugled suda, objavio je "Jutarnji list".

Meron mu je odgovorio da, iako je predsednik Suda, nema prevelik uticaj na slučajeve kojima se ne bavi on lično, ali da ga uverava da će presuda biti doneta vrlo brzo posle jula 2015, što je rok koji je sadašnji sudija, odnosno predsednik Veća, tražio kako bi se upoznao s celim postupkom, pošto je prethodni sudija povučen iz tog slučaja.

"Poznato vam je da je nekoliko stvari uticalo na ovaj postupak, kao što su nedovolja broja sudnica, zdravstveno stanje optuženika, kao i činjenice da se sam brani i zamena sudije u Veću, koji je zatražio rok do jula 2015. da bi se upoznao s celim slučajem. Iskreno se nadam, a to mi je obećao i predsednik Veća, da će se presuda biti doneta vrlo brzo posle tog roka", zaključio je Meron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: