"Prijateljstvo sa Rusima je opasno"

Saveznik Angele Merkel i lider bavarske CDU Hors Zihofer upozorio je ministra spoljnih poslova da ne sprovodi prijateljski pristup prema Rusiji.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

23:40

Default images

On je istakao da je Frank-Valter Štajnmajer taktičan diplomata, da je Nemačkoj potreban i dijalog sa Rusijom, ali i da bi sprovođenje njegovog načina diplomatije bilo izuzetno opasno.

Njegov komenar usledio je nakon što je što se prošle sedmice bivši šef SPD i predsednik nemačko-ruskog foruma Matijas Placek založio za priznanje "ruske ankesije Krima", odnosno, "legalizaciju stanja" na tom poluostrvu koja bi "za sve bila prihvatljiva".

"Aneksija Krima mora biti naknadno međunarodno-pravno regulisana, tako da za sve bude prihvaljiva... U to spadaju finansijka sredstva, jedan ponovljeni referendum pod kontrolom OEBS-a i druge mere. To moraju Kijev i Moskva da dogovore...", rekao je Placek, nekadašnji "nosilac nade" SPD za list "Pasauer noje prese" i izneo svoje pretpostavke da čak ni istočni delovi Ukrajine "neće biti vraćeni" Ukrajini.

Placek je prvi visokorangirani nemački političar koji je rekao da Zapad treba da podrži aneksiju Krima kao način da se reši ukrajinska kriza. Tu ideju Štajnmer je odbacio, podsetio je Rojters.

Zihofer je rekao da su pojedini članovi njegove partije takođe za više prijateljski pristupu prema Rusiji i da je on pokušao da ih primiri, ali da je teško da se to postigne jer različiti signali dolaze iz redova Socijaldemokrata.

Zapadne zemlje treba da ostanu jedinstve a nemačka vlada treba da govori jednim glasom, rekao je Zihofer. On je dodao da će o tome razgovarati sledećeg utorka na sastanku sa koalicionim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: