Nemačka: Drugi slučaj ptičjeg gripa

Nemačke vlasti, potvrdile su drugi slučaj virusa ptičjeg gripa H5N8, u istočnoj pokrajini Meklenburg-Vorpomern, otkriven kod divlje ptice.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

19:23

Default images

Ovaj tip virusa izuzetno je zarazan među pticama, ali još nije primećen kod ljudi.

"Prvi put virus H5N8 potvrđen je kod jedne divlje ptice u Meklenburg-Vorpomernu", rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit i dodao da je to potvrda da su divlje ptice povezane s virusom u toj oblasti, kao što je slučaj i u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Kao meru predostrožnosti, nemačke vlasti razmotriće ideju da farmerima savetuju da svoje životinje drže u zatvorenom prostoru, rekao je ministar.

Šmit je dodao da Nemačka i Holandija blisko sarađuju kako bi sprečile moguće širenje virusa i otkrile njegovo poreklo, preneo je Rojters.

Prvi slučaj virusa H5N8 u Nemačkoj potvrđen je 4. novembra na farmi živine u istoj ovoj pokrajini. Oko 5.000 ptica je zaraženo, a od toga je 1.880 uginulo.

Holandske vlasti naložile su danas preventivno uništavanja 8.000 pataka sa farme u Barneveldu, strahujući od prenošenja virusa.

Prema rezultatima testova, virus ptičjeg gripa pronađen u Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji, isti je kao onaj koji se početkom godine pojavio u Južnoj Koreji i uništio cela jata živine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: