Bivši predsednik ostaje u zatvoru

Pravosudni organi Perua odbili su molbu nekadašnjeg predsednika Alberta Fuhimorija da mu preostali deo 25-godišnje zatvorske kazne pretvore u kućni pritvor.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

12:40

Default images

Tročlano sudsko veće ocenilo je molbu bivšeg predsednika, koji idržava kaznu za zločine protiv čovečnosti, kao „neosnovanu i neprikladnu“. Takođe su naveli da je kućni pritvor predviđen za optužene, ali ne i osuđene, prenosi AFP.

Fuhimori je 2009.osuđen za ubistvo 25 ljudi od strane jedinice smrti, iza koje je stajala država, u toku rata protiv maoističke pobunjeničke grupe.

On je zamolio sud da dozvoli transfer u kućni pritvor tokom saslušanja 7.novembra, ukazujući da neće dočekati živ kraj kazne i ocenjujući da mu je izrečena presuda „spora smrtna kazna“.

„Ako ostanem u pritvoru moje srce će prestati da kuća pre isteka kazne zato što ne verujem da ću živeti do 95 godine“, rekao je Fuhimori sudijama.

Bivši predsednik, koji ima 76 godina, ima mnoštvo zdravstvenih problema, uključujući visoki pritisak, zbog kojeg je ove godine bio u bolnici, a u maju je imao i dva manja srčana udara.

AdvokatI Fuhimorija, nakon odbijenice,najavili su da će se obratiti međunarodnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: