Kineski list protiv svoje novinarke

Kineski državni list Global tajms podržao je danas optužbu protiv novinarke Gao Ju koja se se tereti za otkrivanje državne tajne.

Izvor: Beta

Subota, 22.11.2014.

10:58

Default images

Analitičari na Zapadu ovo ocenjuju kao politički progon. List u svom uvodniku narovi da je 70-godišnja Gao Ju "svakako kriva za otkrivanje internih državnih dokumenata o ideološkim instrukcijama. Prema kineskim pravilima, takvi dokumenti su klasifikovani kao tajni, osim ako Komunistička partija odluči da ih iznese u javnost".

Novinari tog lista ocenjuju da kritike iz inostranstva o slučaju Gao Ju predstavljaju kampanju "kaljanja reputacije Kine".

"Zapad treba da se usredsredi na zločin koji je Gao počinila a ne da tvrdi da joj je ugrožena " sloboda izražavanja". To je smešno s pravnog aspekta",piše list.

Gao Ju odbacila je navode optužnice na suđenju koji je juče počeo bez prisustva medija.

Zapadni analitičari smatraju da taj slučaj naglašava jaz između kineske vizije vladavine prava, koji je jedan od prioriteta predsednika Si đinpinga i zapadnih pojmova sudske pravednosti i građanskih sloboda.

Gao Ju uhapšena je zbog stavljanja na internet delova tajnih dokumenta Komunističke partije koja se odnose na neslaganje s disidentima, zaštiti državne imovine i na strategiju napada zapadnih, demokratskih ideala.

Gao je bila u zatvoru godina dan posle demonstrancija na Trgu Tjananmen 1989.godine i ponovo je pritvorena ove godine, nedelju dana pre 25. godišnjice tog protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: