Otkrivena Obamina tajna naredba

Američki predsednik Barak Obama potpisao je tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje vojne misije Avganistanu sledeće godine, piše list "Njujork tajms".

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

09:40

Default images

Ovom odlukom se obezbeđuje direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana, navodi njujorški list list, dodajući da je Obama ovu odluku doneo na sastanku sa savetnicima za nacionalnu bezbednost proteklih nedelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sledeće godine neće učestvovati u borbama u Avganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sledeće godine samo obučavati avganistanske snage i hvatati "ostatke Al Kaide", prenosi Rojters.

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da sprovodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju pretnju po američke vojnike ili avganistansku vladu.

Osim toga, nova naredba će omogućiti da američko vazduhoplovstvo pomaže avganistanskim snagama u borbenim misijama, a američki vojnici će moći povremeno da se pridruže avganistanskim u operacijama protiv talibana.

"Njujork tajms" nije pomenuo da li će se ove promene odnositi i na broj američkih vojnika u Avganistanu.

Jedan američki zvaničnik je za AP rekao da će vojska intervenisati protiv talibana samo ako budu ugrožavali bezbednost američkih snaga ili pružali direktnu pomoć Al Kaidi.

"Ako pripadnici talibana budu direktno ugrožavali SAD i koalicione snage u Avganistanu ili budu pružali direktnu pomoć Al Kaidi, mi ćemo preduzeti odgovarajuće mere kako bi Amerikanci bili bezbedni", kazao je zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: