Islamisti počinili masakr u Kongu

Između 50 i 80 ljudi ubijeno je u blizini istočnokongoanskog grada Benija, saopštila je današnja tamošnja Koalicija nevladinih organizacija civilnog društva.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

00:18

Default images

Koalicija navodi da se za ubistvo sumnjiče islamistički pobunjenici Združenih demokratskih snaga-Nacionalne armije za oslobođenje Ugande (ADF-NALU).

"Civilno društvo Severnog Kivua", provincije u kojoj se Beni nalazi, saopštilo je da su se ubistva dogodila u četvrtak uveče približno 10 kilometara istočno od aerodroma u Beniju, gde su stacionirane mirovne snage UN, preneo je Rojters.

U Beniju je portparol mirovne misije UN (MONUSCO) Rafael Šonza rekao da Misija ne može da potvrdi detalje napada.

Guverner Severnog Kivua, Žilijen Paluku, rekao je da je u obližnji grad Oiča u mrtvačnicu dopremljeno devet beživotnih tela, a da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Paluku je, takođe, za ubistva optužio pobunjenike iz Ugande, koji su povezani sa nizom ubistava proteklih sedmica, navodi Rojters.

"Ubila ih je ADF divljački. To se desilo daleko od glavnog puta, oko 12 kilometara od Mavivija", rekao je on.

ADF je, podseća britanska agencija, tajnovita organizacija formirana 1990-ih kako bi se borila protiv vlade Ugande.

Vlada te zemlje tvrdi da je ADF-NALU u savezu sa somalijskim pokretom Al-Šabab, povezanom sa Al-Kaidom, ali analitičari tvrde da karakter tih veza nije jasan, uprkos jasnoj islamističkoj ideologiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: