Vučić: Hitno pronaći ubicu navijača

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je telefonom premijera Srbije Aleksandra Vučića i izrazio saučešće povodom ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.11.2014.

10:16

Default images

Predsednik Vlade Srbije izrazio je zaprepašćenje zločinačkim ubistvom koje je počinjeno nad gradjaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi da Srbija zahteva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vučićg je rekao Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman, nije dobrodošao u Srbiju, posle izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene Zvezde, optužio za terorizam.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da je Srbija samo pre nekoliko nedelja dočekala trostruko brojniju grupu navijača Bešiktaša i obezbedila im punu sigurnost i bezbednost u Beogradu.

Davutoglu izrazio je žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen i obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinilac zločina pronadje i izvede pred lice pravde.

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković izgubio je život u Istanbulu u sukobu s navijačima Galatasaraja.

Konzul: Teroristički akt

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je Tanjugu da je naš navijač uboden nožem u grudi u tuči ispred hale "Abdi Ipekči" gde se igrala košarkaška utakmica Galatasaraj - Crvena zvezda.

Prema njegovim rečima, ovo je "teroristički akt na naše građane od strane turskih huligana".

Srpski konzul je rekao da je reanimacija mladića trajala pet sati i da je on umro od obilnog krvarenja, mada su se turski lekari izuzetno borili za njegov život.

Marković je rekao da se radi o tragičnom događaju, da je upozorio da je utakmica visokog rizika i da je organizacija utakmice bila veoma loša.

"Pošto je trener Galatasaraja dao izjavu da su naši navijači teroristi koji su došli da terorišu turski narod, ja kažem da je on terorista i stojim iza toga", rekao je srpski konzul.

Marković je rekao da je posle ponoći bio u policiji i da se tu nalazio jedan od srpskih navijača svedoka koji je davao izjavu u prisustvu četiri služzbenika konzulata.

Konzul je naveo i da su ostali srpski navijači koji su došli autobusima otišli iz Istanbula.

"Tri autobusa su otišla. Oni imaju policijsku pratnju i zahtevao sam od saobraćajne policije da prođu bez zadržavanja i zaustavljanja i da na graničnom prelazu pređu uz minimum potrebne procedure", rekao je Marković.

On je dodao da će ujutro u 10 sati otići i oni koji su došli avionom sa upravom Crvene zvezde.

"Pored toga, tražio sam od saobraćajne policije da svi koji su došli svojim kolima, sa srpskim tablicama, a idu iz Istanbula prema bugarskoj granici, budu propušteni bez zadržavanja", rekao je konzul Marković.

Gojković: Turska što pre da reaguje zbog ubistva navijača

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je ubistvo navijača "Crvene zvezde" u Istanbulu i pozvala nadležne organe u Turskoj da što
hitnije reaguju, pronadju i kazne počinioce.

"Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub", navodi se u saopštenju predsednice parlamenta.

Gojković je istakla da očekuje odlučnu i hitnu reakciju Turske, kako ovaj zločin ne bi ostao nekažnjen.

Navijač Crvene zvezde ubijen je u petak, u Istanbulu pre košarkaške utakmice beogradskog kluba sa Galatasarajem.

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je mladić ubijen ubodima nožem u sukobima koji su izbili ispred same hale "Abdi Ipekči" u Istanbulu.

"Ovo je jedan gest neprijateljstva, da u vreme kada se Srbiji zabada nož sa svih strana, u Turskoj bude zabijen nož u srce navijača iz Srbije. Dogadjaj je tragičan, potresen sam", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: