"Sudovi pate zbog štrajka advokata"

Predsednik Vrhovnog kasacionog Suda Dragomir Milojević rekao je za B92 da su se sudovi ni krivi ni dužni našli u središtu sukoba advokature i vlasti.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

17:52

Default images

On je istakao da sudovi u ovoj godini nisu radili najmanje tri meseca, što, kako kaže, nije katastrofalno, ali je veoma loše.

“Radi se o tri meseca koja su krucijalna za pravosuđe. Treba imati u vidu i činjenicu da je početkom 2014. selidba predmeta, oformljeni su novi sudovi. Tu je oko mesec dana bilo zastoja“, istakao je Milojević.

Prema njegovim rečima, sudije nisu krive što se stari predmeti neće završiti i naveo da su oni i dalje na stend baju.

“Ja sam dao nalog da se do 15. novembra završe parnični predmeti stariji od 10 godina, odnosno krivični predmeti stariji od pet godina“, rekao je Milojević.

Vrhovni kasacioni sud je apelovao na advokate da okončaju štrajk, podseća predsednik tog Suda.

“Apelovali smo jer se advokati pozivaju na zaštitu ljudskih prava, ali oni svojom obustavom rada krše se ljudska prava. Imamo slučajeva zatvorenika koji traže da se njihova suđenja nastave, a mene pitaju i advokati kada ćemo mi narediti obustavu štrajka, iako sud nema ingerencije za to“, naveo je Milojević.

On je rekao da je neophodan dogovor advokature i vlasti.

“Oni su u problemu. Sporan je zakon o javnom beležništvu, ali moramo da budemo svesni da sve zemlje u Evropi imaju taj zakon. Pitanje je modaliteta... Okej, advokati nisu zadovoljni, ali dajte drugu stranu, da se oformi komisija, da se omogući minimum rada, da se oroče pregovori i da se zajedničnim predlogom ide pred skupštinu“, zaključio je Milojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: