Hrvatska u EU sprema zamke Srbiji

Zahtev Hrvatske da EP usvoji deklaraciju o Šešelju je najava daljih uslovljavanja, narednu rezoluciju EP o napretku Srbije pratiće niz zamki, pišu “Novosti“.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

23:47

Default images

Rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, čije su usvajanje po hitnom postupku tražili hrvatski poslanici, nije uperena protiv Srbije niti će uticati na naše integracije, ali Beograd treba da se pripremi za nove klipove u točkovima na svom putu ka EU koji se uveliko najavljuju iz Zagreba.

Prema saznanjima “Novosti”, nije isključeno da će hrvatski članovi EP dostaviti niz aneksa na rezoluciju o napretku Srbije koju je počeo da priprema izvestilac za našu zemlju Dejvid Mekalister, a koja bi trebalo da bude usvojena prvih meseci naredne godine.

Dokument o Šešelju nije prva strela koju su komšije „odapele“ iz Strazbura - njihovi poslanici u septembru su već istakli zahtev zaštite prava Hrvata u Srbiji. Pa, iako EP nema težinu kakvu i zakonodavna tela EU, ocene tamo donete nisu obavezujuće, ali nisu bez političkog uticaja.

Vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da bi, umesto protiv Srbije, oni koji predlažu deklaraciju EP zbog puštanja na slobodu lidera radikala, to trebalo da učine protiv Tribunala u Hagu.

“Ovde Srbija nema nijedan milimetar odgovornosti. Hag nije znao šta više da radi sa Šešeljem, pa su ga zbog bolesti pustili na slobodu, bez bilo kakvih uslova. Uostalom, Šešelj napada rukovodstvo Srbije”, kaže ministar Dačić.

Isto smatra i šefica naše parlamentarne delegacije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović, koja naglašava da je u „slučaju Šešelj“ najmanja krivica Srbije:

“Odluka za puštanje Šešelja bez ikakvih uslova, pa samim tim i za izjave koje daje, je na Tribunalu. Rezolucija ni na koji način neće i ne može biti uperena protiv Srbije.

Potpredsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije Laslo Varga kaže da u našem fokusu ne treba da bude ovaj dokument već rezolucija o napretku koju priprema EP:

“Ni ta rezolucija nema obavezujući karakter, ali će sigurno biti uzeta u obzir od strane EK i drugih tela EU koje trasiraju naš evropski put.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor (HDZ) smatra da zvanični Zagreb treba oštrije da reaguje na ćutanje srpskog državnog vrha zbog Šešeljevih istupa, dok Vesna Škare Ožbolt iz Demokratskog centra poručuje da „strelice ljutnje treba da budu uperene prema Haškom tribunalu koji je kapitulirao pred Šešeljem“.

Poslanici u Saboru juče su zatražili i da se pred Srbiju stavi niz nerešenih pitanja, poput granica, kao preduslov za ulazak u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: