LSV: Otvorite PU za Vojvodinu

LSV smatra da nijedan incident za koji se sumnja da je izazvan međunacionalnom netrpeljivošću ne sme ostati nerasvetljen i da je potrebna posebna PU za APV.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

19:10

Default images

U saopštenju povodom, kako se navodi, vesti da je sinoć napadnuta aškalijska porodica, iz LSV-a upozoravaju da policijsko saopštenje da su podnete prekršajne prijave protiv obojice učesnika tuče ne znači mnogo.

''Ako je do tuče došlo zbog međunacionalne netrpeljivosti prema pripadniku određene nacionalne zajednice i jeziku koji govori, kazna mora biti oštrija. Ako nije, i to, takođe, treba reći'', ističu iz LSV-a ukazujući da je to naručito neophodno nakon nedavnih napada na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Kako se ističe u saopštenju, to je još jedna potvrda da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu, ne samo zbog bolje organizacije, već zbog njene višenacionalne, višejezičke i višekonfesionalne specifičnosti.

Policijska uprava u Novom Sadu sapštila je ranije Tanjugu da su u noćašnjem incidentu u Jevrejskoj ulici učestvovala dvojica muškaraca, od kojih je jedan bio sa ženom, a drugi sa devojkom, koji su se posvađali i potukli.

Kako navedi policija, protiv obojice učesnika incidenta biće podneta prekršajna prijava.

Ranije danas Matica Aškalija u Novom Sadu saopštila je da je troje članova jedne aškalijske porodice fizički napadnuto protekle noći samo zbog toga što su pričali na aškalijskom jeziku, koji je sličan albanskom.

U saopštenju, koje je potpisao predsedik Matice Aškalija Jahir Toplica, navodi se da su aškalijsku porodicu fizički napale dve osobe, mladić i devojka.

Ta porodica se, kako je saopšteno, vraćala kući od rođaka kod kojih su bili na slavi, kada su ih oko tri sata posle ponoći, u ulazu gde je i sedište te matice, dočekali mladić i devojka i počeli da ih maltretiraju čim su čuli kako pričaju.

Muškarca, njegovu ženu i maloletno dete su počeli da udaraju pesnicama i nogama, tako da su komšije koje su čule vrisku pozvale policiju, a napadači su otišli na burek u obližnju pekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: