Islamska država se širi na Pakistan

Poslednjih dana u Pakistanu se na sve više mesta pojavljuju grafiti Islamske države, uglavnom u uporištima talibana.

Izvor: B92, nytimes

Petak, 21.11.2014.

19:58

Default images

Strah da se aktivnost ID može, pored Iraka i Sirije, proširiti i na Pakistan ojačana je i navodnim pristankom pakistanskih talibana da uđu u sastav trenutno najopasnije džihadističke organizacije, posle poziva koji im je uputio lider ID Abu Bakr al-Bagdadi.

Za bezbednosne zvaničnike je čak i simbolično prisustvo ID u Pakistanu problem jer je na tom prostoru osnovana Al Kaida 1980. godine.

”Nema veze da li je ID uspostavljena u Pakistanu, u svakom slučaju je poremećen odnos u državi. Terorističke grupe u Pakistanu su u krizi, a ID im pomaže i menja im mentalitet”, smatra Muhamed Amir Rana direktor Instituta za mirovne studije u Pakistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: