SLO: Parlament ne smenjuje Brgleza

Slovenački parlament je odbio predlog za razrešenje predsednika Milana Brgleza.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

10:06

Default images

Brgleza je vodeća opoziciona Slovenačka demokratska stranaka optužila da je u jednom intervjuu omalovažavao Sloveniju kao državu, veličao bivšu SFRJ i posleratne likvidacije i opravdavao totalitarizam.

Za smenu predsednika parlamenta, nakon maratonske rasprave, kasno sinoć glasalo je samo 15 zastupnika, a 57 je bilo protiv, tako da on ostaje na dužnosti.

Brglez je član stranke premijera Mire Cerara i profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Braneći se od navoda da je u razgovoru za nedeljnik "Mladina" pokazao nepoštovanje prema vlastitoj državi i kršio Ustav i da bi zbog toga, kako je tražila stranka bivšeg premijera Janeza Janše, trebalo da da ostavku, Brglez je naveo da je opozicija delove tog intervjuu izvukla iz konteksta i montirala kako joj je odgovaralo da bi ga politički diskvalifikovala.

Političar tvrdi da nikada nije rekao da je bivša Jugoslavija imala veći međunarodni ugled od današnje Slovenije i da su slovenački partizani nakon rata izvodili likvidacije "po prirodnom pravu", kako njegove izjave pogrešno tumače predstavnici opoziciona stranke, optužujući ga za jugonostalgiju.

Većina zastupnika parlamentarnih stranaka raspravu i zahtev za interpelacijom predsednika parlamenta nazvala je nepotrebnim i neproduktivnim, a do glasanja je došlo nakon više od sedam sati diskusije u kojoj su do izražaja ponovno došla tradicionalna ideološka pitanja.

Raspravljalo se, prenosi Hina, i o lustraciji, dostupnosti istorijskih dokumenata i arhiva, delovanju bivše Udbe i imenovanju ulica u Ljubljani, nakon što je jedan zastupnik desnice naveo da slovenacki glavni grad i danas ima 11 ulica nazvanih po "likvidatorima KNOJ-a", a nijednu po Slovencu koji je u 16. beku bio bečki nadbiskup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: