Koliko notari stvarno zarađuju?

Građani Srbije su u prvom mesecu rada javnih beležnika na ime naknada za javnobeležničke zapise i overe ugovora kod notara izdvojili više od 84 miliona dinara.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

20:18

Default images

To pokazuju podaci Poreske uprave o tome koliko su poreza za septembar uplatili notari, koje je B92 dobio.

B92 je pokušao da dođe do podatka koliko su notari prihodovali u prvom mesecu rada. Do odgovora na ovo pitanje došli smo na osnovu PDV-a koji su notari uplatili za to vreme.

U odgovoru Poreske uprave stoji da su notari uplatili 16 ,8 miliona dinara na ime poreza na dodatu vrednost.

Dakle, samo u prvom mesecu u proseku u svakoj notarskoj kancelariji građani su uplatili 800.000 dinara. Do uvođenja notara sve ovo građani bi uplaćivali sudovima i to bi išlo direktno u budžet. Sada većim delom raspolažu notari kojih ima samo devedeset troje i država im je osigurala sigurne prihode.

Javni beležnici su, osim PDV-a, na ime drugih obaveza, prema podacima Poreske uprave, uplatili još sedam miliona dinara.

Tvrde da su zaposlili 300 ljudi i da im kada plate sve troškove na kraju ostane prosečno oko hiljadu i po evra.

Notari nisu imali obavezu fiskalnih kasa u prvih mesec dana, ali tvrde da su sav prihod prijavili i platili PDV. Ubuduće 30 odsto neoprezovanog dela uplaćivaće sudovima.

Uporedne analize o tome koliko je budžet izgubio uvođenjem javnih beležnika nema. Prema podacima Vrhovnog kasacionog suda, osnovni sudovi na ime takse u septembru su naplatili 93 miliona dinara manje nego u maju i 120 miliona manje nego u aprilu.

U septembru su notari uplatili oko 24 miliona ukupno na ime poreza i ostalih dažbina.

Dakle, budžet jeste manje prihodovao.

Ipak, činjenica je i da sudovi zbog štrajka advokata od sredine septembra praktično ne rade, pa je verovatno i naplata ostalih taksi koje nemaju veze sa notarima takođe nešto manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: