Najugroženijima besplatni udžbenici

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da je "besmisleno" da svi dobijaju besplatne udžbenike, već je najvažnije da ih dobiju najugroženiji.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

14:59

Default images

"Tu treba da postoji nekakva skala: neko dobija dobija samo deo, neko sve. Zaista je takva situacija da nekom treba kupiti sve udžbenike. Naravno da radimo na tome i sigurno je da se neće smanjiti iznos za besplatne udžbenike, jer su oni jako važi", rekao je Verbić novinarima u Beogradu nakon predstavljanja Predloga zakona o udžbenicima.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin rekla je da će raspodela besplatnih udžbenika zavisiti od budžeta.

"Voleli bismo da sva deca imaju besplatne udžbenike. Zakonom je predviđeno da, pre svega, deca iz socijalno ugroženih porodica dobijaju udžbenike, pri čemu akcenat nije da ih vraćaju, nego da ih imaju trajno kod sebe", kazala je ona.

Lužanin je objasnila da je Predlogom zakona predviđeno da u to budu uključeni i učenici srednjih škola i viših razreda osnovne škole.

Istakla je da je cilj Nacrta zakona o udžbenicima da ispravi sve nepravilnosti iz starog zakonu i da omogući kvalitetan udžbenik dostupan svakom učeniku i detetu u Srbiji.

"Zakon predviđa smanjnje obima udžbenika, jer su trenutno udžbenici preobimni, ali i uvođenje elektronskog dodatka, što bi trebalo da podigne kvalitet udžbenika. Predviđeno je i uvođenje maksimalne cene udžbenika. Samo udžbenika, a ne i dodatnih nastavnih sredstava, jer je udžbenik ono što treba da ima svako dete u školi", kazala je Lužanin.

Po Predlogu zakona, Ministarstvo, po pravilu, svake četvrte godine objavljuje javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika, odnosno priručnike za stručne predmete u stručnim školama.

Lužanin je ocenila da ovim rešenjem dobijaju i roditelji i izdavači.

"Nije primećeno da je jednogodišnji izbor udžbenika podigao kvalitet. S druge strane, izdavači imaju sigurnost da će četiri godine imati tržište i znaće da predvide koliko je potrebno da štampaju i koliki će im biti profit", rekla je ona i dodala da će i "roditelji imati jednu vrstu sigurnosti".

Predlogom zakona predviđeno je da izdavači udžbenika mogu da budu svi registrovani za izdavačku delatnost ili udruženja stručnih škola, a ukida se i licenca za izdavanje udžbenika.

Stručnu ocenu kvaliteta udžbenika daje Komisija za ocenu rukopisa, ekspertizu vrši Nacionalni prosvetni savet, dok ministar donosi rešenje o odobravanju udžbenika.

Javna rasprava o Predlogu zakona o udžbenicima trajaće do 12. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: