Razdor među advokatima zbog štrajka

Disciplinsko tužilaštvo Advokatske komore Beograd podiglo je danas optužnicu protiv advokata Vuka Rankovića zato što je postupao za vreme obustave rada.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.11.2014.

14:15

Default images

Sa druge strane novoformirano Društvo advokata Srbije osudilo je danas brisanje advokata Kristijana Vencela iz imenika advokata jer je u vreme protesta obavljao advokatsku delatnost.

U saopštenju disciplinskog tužilaštva Advokatske komore Beograd navodi se da je Ranković izvršio težu povredu dužnosti advokata po Statutu komore i tužilaštvo je predalo predlog Upravnom odboru AKB da mu se izrekne privremena zabrana bavljenja advokaturom.

"S obzirom na to da se podignuta optužnica odnosi na jedan slučaj preduzimanja odbrane okrivljenog u jednom krivičnom predmetu, a da imamo nedokumentovana saznanja da imenovani postupa u velikom broju predmeta, još jednom ukazujemo na činjenicu da smo suočeni sa apsolutnim izostankom saradnje od strane sudova i tužilaštava", ističe se u saopštenju.

Oni su zamolili sve koji imaju ili mogu da pribave dokaze o postupanjima imenovanog i sličnih advokata tokom trajanja obustave rada, da ih dostave što pre.

Sa druge strane Društvo advokata Srbije izrazilo je snažnu osuda zbog brisanja advokata Kristijana Vencela iz imenika samo zato što je u skladu sa svojom profesijom zastupao klijente pred sudom i istaklo da niko nema pravo da zabranjuje rad i da zabranjuje građanima da pristupaju sudu.

"Advokatska komora Vojvodine pokazuje uspaničenost zbog masovnog nezadovojlstva advokata njenim radom i pokušava da 'poseje strah', među advokatima koji ne dele njene stavove čime pokazuje da između nje i totalitarnih i dikatatorskih režima dalekih zemalja nema nikakve razlike", kaže se u saopštenju.

Društvo advokata je pozvalo Zaštitnika građana da hitno reaguje i ustanovi da Advokatska komora Vojvodine takvim postupanjem krši najelementarnija ljudska prava, kao i sve međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da izraze svoje stavove.

U saopštenju se ističe da Društvo advokata Srbije izražava podršku advokatu Kristijanu Vencelu koji je, kako se navodi, pokazao hrabrost i očuvao dostojanstvo advokature tako što je uprkos zabrani komore obavljao svoju delatnost.

Društvo advokata je pozvalo nadležne organe da zbog "represije nad neistomišljenicima uvedu prinudnu upravu u Advokatsku komoru Vojvodine, inače će svi vojvođanski advokati postati Vencel".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: