UAE gradi 4 kuće u Valjevu

Ministar Aleksandar Vulin i ambasador UAE Džuma Rašid Sejf Zajid Al Daheri obišli su radove na izgradnji četiri kuće u Valjevu, koje se grade donacijom UAE.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

12:28

Default images

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulin je posle obilaska rekao novinarima da Srbija ima prijatelje i na istoku i na zapadu i da vodi politiku koja omogućava nova prijateljstva, a da su UAE na primeru izgradnje kuća u Valjevu, kao i donacijama u Krupnju u Obrenovcu, pokazali da su bili sa ljudima koji su patili i kojima je bilo teško.

"Možemo samo da budemo neizmerno zahvalni. Ujedinjeni arapski emirati nisu zemlja koja nam nešto duguje, nismo ih zadužili, a oni su potpuno uz nas. To je nešto što moramo da cenimo", rekao je Vulin.

On je rekao da se u Valjevu grade četiri kuće iz donacija UAE, devet kuća iz donacija EU i 13 kuća koje se takođe grade iz donacija EU, ali radove sprovode Ujedinjene nacije.

Vulin je istakao da je država mnogo uradila i obezbedila pomoć i za one kojima kuće nisu srušene, ali kojima je potrebno renoviranje.

On je dodao da je država obezbedila pomoć za presejavanje 180 hektara zemlje, kao i materijalnu pomoć za sve pogođene poplavama.

"Nažalost, bilo je pokušaja zloupotrebe pomoći i prema onima koji su to radili biće preduzete odgovarajuće sankcije. To je na tužilaštvu, neka pravosudni organi pokažu kako prolaze oni koji pokušavaju da iskoriste narodnu muku i nesreću", rekao je Vulin.

On je zahvalio i vladama Japana i Alžira na pomoći u otklanjanju posledica poplava.

Ambasador UAE rekao je da su UAE donirali novac za izgradnju četiri kuće u Valjevu i da je to poklon njihovog naroda, kako je naveo, "od srca srcu".

"Ovo potvrđuje bliske veze između dve zemlje koje će da rastu. Tu smo da pružimo pomoć, nadamo se da neće biti novih prirodnih katastrofa. Želimo da ove porodice u Valjevu provedu zimu bezbedne, dobro je što je rok za useljenje 6. decembra pre zime", rekao je ambasador.

Četiri kuće koje se grade u Valjevu iz donacija UAE namenjene su porodicama Pešić, Rakić, Jovičić i Janković, a kuće su veličine 60, 80 ili 100 kvadratnih metara.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji i stalna predstavnica programa UNDP Irena Vojackova Solorano izrazila je zadovoljstvo što su svi radili i reagovali brzo kako bi kuće bile izgrađene.

"Radujemo se što ćemo im uskoro uručiti ključeve", rekla je ona novinarima posle obilaska kuća.

Direktor vladine Kancelarije za obnovu posle poplava Marko Blagojević rekao je da kancelarija nastoji da bude u komunikaciji sa svima koji pružaju pomoć poplavljenima, koja god vrsta pomoći da je u pitanju, kao i sa svima koji zidaju kuće, kako bi se na efikasan način raspolagalo ograničenim resursima.

"U ovom trenutku, zahvaljujući svim donatorima, imamo na raspolaganju dovoljno kuća, imamo dovoljno novca da isplatimo pomoć svima kojima su kuće srušene. Imamo novca da isplatimo materijalnu pomoć za oštećene stambene objekte", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, za izgradnju kuća, uključujući i tri opštine na istoku Srbije, potrebna je pomoć svih ljudi, organizacija i fondacija.

Blagojević je rekao da su negde radovi na izgradnji kuća u poodmakloj fazi, kao što je to slučaj sa četiri kuće u Valjevu, navodeći izgradnju kuća u Obrenovcu - 25 kuća iz donacije Kuvajta, 14 kuća iz donacije UAE, osam iz donacije EU, kao i 17 kuća u Krupnju.

Dodao je da se radi na tome da se radovi ubrzaju i završe u roku od mesec dana.

Novac potrošen, a Gerontološki centar nije zvršen

Foto: Tanjug/Arhiva
Nakon obilaska kuća, ministar Vulin je na pitanje novinara, kada će biti završen Gerontološki centar u Valjevu, za koji je vlada Japana dala novac, rekao da ne zna, ali da će dati sve od sebe da bude završen.

"Novac je potrošen, Gerontološki centar nije završen i ja ću saznati zašto nije završen", rekao je Vulin.

On je rekao da je o tome je razgovarao i sa ambasadorom Japana u Srbiji, ali da ne želi da prenese sadržaj tih razgovora.

"Japan pomaže Srbiji, kakav interes Japan može da ima u Beogradu ili Valjevu osim ljudski. Daću sve od sebe da završimo Gerontološki centar i to će se videti u budžetu za iduću godinu. To će tražiti Ministarstvo rada", rekao je Vulin.

On je naveo da smo u situaciji da velika investicija stoji i nikome ne koristi.

"Mora koristiti gradu i čitavom regionu. Mi ćemo gerontološki centar završiti, ali ćemo postaviti pitanje zašto nije završen do sad", rekao je Vulin, koji na na pitanja novinara nije mogao da precizira kad će centar biti završen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: