Vulin danas o pravima dece

Ministar Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo predstaviće izveštaje u vezi sa pravima dece u Srbiji i svetu.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

00:56

Default images

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i San Lo će, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta i 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta, održati zajedničku konferenciju za novinare, saopšteno je iz Ministarstva.

Vulin i San Lo predstaviće UNICEF-ov izveštaj "Stanje dece u svetu 2015" i situaciju prava deteta u Srbiji.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije, UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta.

Tačno 30 godina potom usvojena je i Konvencija o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Dečja prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: