Srbija se uključuje u odbranu EU

Pred Srbijom se otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa Evropskom agencijom za odbranu, izjavila je u Briselu izvršna direktorka ovog tela Klod-Frans Arnold.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.11.2014.

15:18

Default images

Ona je uoči prve posete Beogradu u ponedeljak izjavila da se raduje što će imati priliku da sa ministrom odbrane, načelnikom Generalštaba i stručnjacima za vojnu tehnologiju razgovaram o uključivanju Srbije u programe naše agencije, rekla je je Arnold u razgovoru za Tanjug.

Evropska agencija za odbranu (EDA) funkcioniše u okviru Saveta EU i ima prevashodni zadatak da koordinira jačanje odbrambrenih kapaciteta i vojnotehnološkog razvoja, a Srbija je od decembra prošle godine uz Švajcarsku i Norvešku jedina zemlja van EU koja sa EDA ima ugovor o saradnji.

Srbija je dobila pristup bazi podataka EDA i može da pristupa našim programima pod istim uslovima kao i punopravne članice EU, s tim što za razliku od njih ne mora da plaća doprinose, objašnjava direktorka i dodaje da su predstavnici Srbije dosad pokazali interesovanje za programe razminiranja i vojne obuke.

Ona kaže da EDA, za razliku od NATO, nema razrađen sistem partnerske saradnje, već je svaka članica slobodna da predlaže i bira projekte u koje želi da se uključi.

Mi smo pre svega usmereni na konkretne projekte, tako da dve ili više država mogu da se udruže i zajednički rade na nečemu bez da o tome odlučuju sve članice, rekla je Arnoldova.

Direktorka EDA je ukazala da Srbija kao relativno nova partnerka agencije tek treba da utvrdi parameter saradnje, što je i glavni razlog njenog dolaska u Beograd u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: