"Nisu problem plate nastavnika"

Izjava ministra prosvete Srđana Verbića da za štrajk prosvetara nema rešenja drska je, isto koliko i neistinita, izjavila je Aleksandra Jerkov.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

14:50

Default images

Narodne poslanica DS-a i predsednica odbora za obrazovanje i nauku je rekla da rešenje za štrajk prosvetnih radnika postoji - oni moraju biti izuzeti iz smanjenja plata od 10 odsto, i moraju se uvesti platni razredi kako bi plate u javnom sektoru za istu stručnu spremu bile približno iste.

"Podsećam gospodina Verbića da su plate zaposlenih u prosveti sada smanjene na 36.000 dinara, da su i pre smanjenja bile ispod republičkog proseka, a da istovremeno postoje javna preduzeća u kojima prosečna zarada iznosi 140.000 dinara. To što ministar nema hrabrosti da se suprotstavi lažnim merama štednje koje sprovodi Vlada Aleksandra Vučića u kojoj i sam sedi, ni na koji način ga ne oslobađa odgovornosti za štrajk i štetu koju on nanosi, a iznošenjem očekivanja da se štrajk prekine, iako nema nameru da ispuni zahteve prosvetara, ministar prosvete pokazuje isto licemerje kao i njegove kolege u Vladi koje se na isti način ophode prema advokatima, lekarima i radnicima u štrajku", smatra Jerkov.

Poslanica DS-a je dodala i da je ministar bio dužan da se suprotstavi merama koje neće doneti uštedu u republičkom budžetu, a kućnim budžetima nastavnika i profesora će zadati teške udarce.

"Trebalo je da upozori da je najlakše smanjiti plate svima 10% bez ikakve razlike, da objasni da nisu problem plate nastavnika od 40.000 dinara nego plate u pojedinim javnim preduzećima od 200.000 dinara, a sada, kada je sve to propustio da uradi, dužan je da pronađe rešenje umesto što ućiteljima, nastavnicima i profesorima koji štrajkuju zbog 4.000 dinara objašnjava da rešenja nema. Ukoliko za to nije sposoban, neka podnese ostavku", zaključuje predsednica odbora za obrazovanje i nauku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: