19 godina od Dejtonskog sporazuma

Danas se navršava 19 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je zaustavljen rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Izvor: Beta

Petak, 21.11.2014.

00:15

Default images

U američkom gradu Dejtonu su 21. novembra 1995. godine tadašnji predsednici BiH, Srbije i Hrvatske - Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom dogovorili potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dejtonski mirovni sporazum pravni je akt u koji je ugrađen i današnji Ustav BiH.

Tim sporazumom izvršena je teritorijalna organizacija BiH prema kojoj je 51 odsto teritorije pripalo Federacija BiH, a 49 odsto Republici Srpskoj.

Povodom obeležavanja Dejtonskog sporazuma, u Republici Srpskoj danas je neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obeležava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: