Tadić: Proširenje EU važno i za EU

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je u Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

23:52

Default images

On je istakao da ekonomska kriza treba iskoristi za jačanje, a ne slabljenje unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU.

Tadić je, na skupu povodom četvrt veka od pada komunizma u Istočnoj Evropi, pozvao na nastavak izražavanja solidarnosti unutar i van Evrope i pokazivanje političke vizije i hrabrosti da se konačno završi proces proširenja EU i NATO.

"Ukrajinska kriza označila kraj dosadašnje bezbednosne arhitekture u Evropi i potrebu za izgradnjom nove koja bi uključila Evropu, SAD i Rusiju", rekao je Tadić i sugerisao da bi nova bezbednosna arhitektura mogla da bude izgrađena pod okriljem OEBS-a.

On je ocenio da je potrebno napraviti bezbednosni sporazum između Zapada i Rusije i ukazao na ulogu koji bi OEBS mogao da ima u izgradnji tog sporazuma.

Tadić je govorio u Bukureštuna konferenciji na kojoj je govorilo i "25 lidera koji su presudno uticali na pad komunizma i dali doprinos izgradnji demokratije".

"Evropa i SAD nisu uspele 25 godina da postignu konsenzus sa Rusijom oko zajedničkih vrednosti i bezbednosnih pitanja. Potreban je strateški pristup sveobuhvatnim reformama, a demokratizaciju Rusije ili bilo koje druge zemlje nije moguće sprovesti ukoliko te zemlje budu izolovane. Rešavanje konflikta između Zapada i Rusije nije moguće bez dogovora sa Rusijom i konsenzusa oko obostranih interesa", rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je, u svetlu ukrajinske krize, naveo da je potrebno ostaviti po strani zasićenje od proširenja EU i zaokružiti istorijski proces ujedinjenja Evrope.

On je upozorio da je potrebno da međunarodna zajednica učini sve kako bi se smanjio rizik od uspostavljanja globalne hladnoratovske formacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: