"Putin želi da izazove veliki rat"

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je Evropu i SAD da, kako je naveo, spreče rat velikih razmera koji Rusija namerno pokušava da izazove.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

17:33

Default images

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk apelovao je da se Evropa i SAD pridruže Ukrajini u primoravanju Rusije da se drži mirovnog sporazuma za rešavanje "separatističkog konflikta" na ukrajinskom istoku.

"Putinove akcije su pretnje svima, globalnom poretku, globalnom miru, direktna pretnja EU i zemljama članicama NATO", izjavio je Jacenjuk na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

"Sprečavanje rata velikih razmera, koji Rusija namerno pokušava da izazove, trebalo bi da bude naš zajednički cilj", naglasio je ukrajinski premijer, dodajući kako ruski predsednik Putin na Ukrajinu gleda kao na "obično igralište".

Gotovo 1.000 ljudi je ubijeno u Ukrajini otkad je u septembru potpisano primirje između Kijeva i proruskih aktivista, dok se broj raseljenih skoro udvostručio, saopštile su danas UN.

Od 5. septembra do 18. novembra na istoku Ukrajine poginulo je ukupno 957 ljudi, dok je broj raseljenih povećan sa 275.489 na 466.829, podaci su UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: