Generalni sekretar NATO na Baltiku

Generalni sekretar NATO počeo je kratku turneju po baltičkim zemljama Estoniji, Letoniji i Litvaniji, zabrinutima zbog ponašanja Rusije u ukrajinskom sukobu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

16:46

Default images

"NATO je tu da štiti i brani Estoniju" rekao je Jens Stoltenberg na vazdušnoj bazi na severu Estonije gde se sastao sa litvanskim premijerom Tavijem Roivasom i američkim, nemačkim i estonskim vojnicima.

On je pohvalio Talin što je potrošio dva odsto svog BDP za odbranu i dao primer drugim članovima zapadne vojne alijanse, i ukazao na
vodeću ulogu Estonije u jačanju odbrane sajber prostora. Estonija se smatra jednom od najrazvijenihih zemalja u razvoju digitalnih tehnologija.

Stoltenberg je takođe ukazao na povećanje broja letova ruskih vojnih aviona oko Estonije i drugih NATO zemalja.

"Imali smo preko 100 presretanja (ruskih aviona) što je tri puta više nego prošle godine", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg danas posle podne ide u glavni grad Letonije, Rigu, a sutra u Litvaniju.

U Rigi će se pridružiti pomoćnici državnog sekretara SAD za Evropu Viktoriju Nuland, koja je tu došla na putu za Ukrajinu, gde ide u pratnji američkog podpredsednika Džozefa Bajdena.

Nuland je rekla u Rigi da SAD još čekaju da vide da su se Rusija i separatisti u Ukrajini obavezali da primene sporazum iz Minska kojim je u septembru uspostavljen prekid vatre na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: