"Mi o Rusiji, Han nije insistirao"

Premijer Vučić, u razgovoru s komesarom EU Johanesom Hanom, ponovio je stav Srbije o odnosu prema ukrajinskoj krizi i Rusiji. Han nije insistirao na toj temi.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.11.2014.

07:20

Default images

"Još jednom pred svima vama da kažem ono što ponavljam pred svima i na svakom mestu, isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici ili svakom drugom mestu. Sve to što sam govorio o politici Srbije, o našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji rekao sam i pred Vladimirom Putinom i pred Hanom. Mi nemamo tri politike niti dve politike", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Hanom.

Ponovio je da Srbija vodi politiku u interesu građana, da je naš strateški cilj put u EU, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, te da poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet.

To je preneo i Hanu, koji je, kako je naveo, bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".

Komesar EU je potvrdio da nije insistirao na tom pitanju, jer je pratio izjave i saopštenja premijera Vučića o ukrajinskog krizi i naveo da je to jedan od razloga i primera zašto bi Srbija konačno trebalo da postane deo EU.

"Kada ste član EU, učestvujete u svim savetima, formatima i u procesu donošenja odluka. Danas sam čuo njegov stav, koji je bio kristalno jasan, a to jeste da je put Srbije - put ka EU. Naravno, potrebno je da se izvrše još neke promene u društvu, ali upravo iz tog razloga proces pregovaranja i traje određeno vreme", kazao je Han.

"Srbija na dobrom putu"

Komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uveren je da će Srbija narednih nedelja ili meseci otvoriti neko poglavlje u pregovorima.

On je to izjavio nakon razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem navodeći da je praksa da se najpre otvore poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava.

"To je zapravo nova metodologija koju smo počeli da primenjujemo sa Srbijom i Crnom Gorom. Cilj nam je da od prvog dana nova država članica to postane u punom kapacitetu i ne samo formalno nego i materijalno", rekao je Han i dodao da bi nakon toga mogla da budu otvorena poglavlja 31 i 32.

Poručio je i da je veoma važno ne samo otvoriti formalno poglavlja, već i pripremiti teren za njihovo otvaranje, rekao je da premijer Vučić i Vlada Srbije veoma predano rade na pripremi te osnove, dodavši:

"I kao što je premijer rekao - Srbija predstavlja stub stabilnosti u regionu, te ona treba da postavlja stub stabilnosti i uzor na svom putu ka EU", ukazao je Han.

Han je poručio da je u Beograd došao kako bi još jednom uverio srpski narod i vlasti da su Evropska komisija i evropska porodica naroda partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.

"Na tome ću i lično naporno raditi i veoma često ću biti u Beogradu u narednom periodu, s ciljem da se osigura i doprinese da Srbija što pre postane članica Unije", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, članstvo u EU će za Srbiju predstavljati dodatnu vrednost, to će doneti "dobrobit građanima Srbije i više novca u njihovim džepovima".

Han je istakao da dve trećine stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU, a isto važi i za uvoz i izvoz, tako da je "EU daleko najvažniji ekonomski partner Srbije".

"Planiram da organizujem investicone konferencije u Srbiji kako bih podstakao ulaganja, kako bi se otvorila nova radna mesta... Srbija je na dobrom putu, radi na borbi protiv korupcije, unapređenju sudskog sistema, a to su sve neophodni preduslovi za dolazak novih investitora", rekao je Han.

Kako je rekao, izjava predsednika EK Žana Kloda Junkera na početku mandata da neće biti daljeg proširenja EU u narednih pet godina izazvala je izvesnu zabrinutost, ali činjenica da je na mesto komesara za proširenje postavljen neko iz Austrije pokazuje da se EU "posvećeno bavi ovim procesom, koji predstavlja veliki izazov".

Evropski komesar je jutros, po dolasku u Beograd, putem Tvitera poručio da želi da podrži put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Pozdrav Beogradu. Srećan sam što je Srbija prva koju posećujem na novoj funkciji. Želim da podržim put Srbije ka EU", napisao je on. Han je razgovarao i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

Han je istakao da Srbiji u narednim godinama procesa pregovora jedan od glavnih prioriteta mora biti ekonomski oporavak i napredak.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Han je naveo i da izgradnja i vladavina prava mora biti usmerena, pre svega, u tom cilju.

Selaković je sa Hanom razgovarao o napretku Srbije u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i ljudskih prava, kao i o izradi Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Srpski ministar pravde ukazao je da je Srbija usvojila nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013 - 2018. i borbu protiv korupcije, kao i njihove prateće akcione planove, koji se sprovode više od godinu dana.

Istakao je da su pomaci na unapređenju zakonodavnog okvira već primetni i da se na njemu i dalje intenzivno radi, ali da se bez njegove dosledne primene ne mogu očekivati odgovarajući rezultati.

Na kraju sastanka, Selaković je istakao da očekuje da će Srbija do kraja decembra imati i finalni Akcioni plan za pregovore u oblasti poglavlja 23, koji će proslediti Evropskoj komisiji na usvajanje.

Na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije rekao je da je parlament jedan od ključnih partnera Brisela u pristupnom procesu.

"Veoma zanimljiva i plodna diskusija sa članovima Odbora za evropske integracije. Parlament je jedan od naših ključnih partnera!", naveo je Han preko Tvitera.

Sastanku su, pored predsednika Odbora Aleksandra Senića i članova, prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i drugi članovi Delegacije EU.

Kako je najavljeno, Hana će danas primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i šef diplomatije Ivica Dačić.

"Nisam tražio, ni molio da EU otvori pregovore pre kraja godine"

Premijer Vučić izjavio je da od komesara EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana nije tražio i nije molio da Evropska unija omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma.

"Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom u Vladi Srbije.

On je istakao da, za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da najteža poglavlja budu otvorena na početku pregovora.

"Želimo da unapredimo vladavinu prava u našoj zemlji, da unapredimo situaciju po svakom pitanju", naveo je Vučić i ponovio da je Srbija na evropskom putu.

"To je naš strateški cilji i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja i na tome radimo", rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve kako bi unapredila demokratski sistem.

Vučić je kazao da od evropskog komesara Hana, koji ima mnogo sastanaka tokom posete Srbiji, očekuje pomoć i podršku i izrazio uverenje da će imati dobru saradnju.

Premijer je kazao i da "nema strah od političke konkurencije", kao i da je "spreman i sposoban da radi bolje i ozbiljnije od svih njih zajedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: