Koliko škola zaista štrajkuje?

Sindikati prosvetnih radnika tvrde da je danas štrajkovalo oko 60 odsto škola, dok je Ministarstvo prosvete saopštilo da je 63 odsto škola normalno radilo.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.11.2014.

12:02

Default images

Članovi četiri reprezentativna sindikata u prosveti od danas štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti Slobodan Brajković rekao je agenciji Beta da su časovi bili skraćeni u 1005 škola, od ukupno oko 1.700.

On tvrdi da razlika u podacima između ministarstva i sindikata potiče odatle što ministarsvo obračunava i one škole sa jednim do pet đaka, koje nikada ne štrajkuju, a njih je oko 400.

"Nastavljamo zakonski štrajk i očekujemo da razgovaramo sa premijerom Aleksandrom Vučićem", rekao je Brajković.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da se nastava odvija normalno u 63 odsto škola, a da su u ostatku časovi skraćeni na pola sata.

"U prepodnevnoj smeni u Srbiji nastava je redovno počela u 1106 osnovnih i srednjih škola, odnosno 63 odsto. U 662 škole (37 odsto) nastava se odvijala sa skraćenim časovima od 30 minuta", navodi se u saopštenju.

U Beogradu se redovna nastava u trajanju od 45 minuta izvodila u 79 odsto škola.

"Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministar je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo.

"Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju", dodao je Verbić.

On je naglasio da je otpočelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama.

Takođe, predstavnici sindikata biće u najkraćem mogućem roku uključeni u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je, zajedno sa otpočinjanjem pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru, takođe bio zahtev sindikata.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su da stupaju u štrajk, između ostalog zbog zahteva da budu izuzeti od smanjenja plata za deset odsto.

Štrajk su najavili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Sindikat radnika u prosveti Srbije, "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: