Nemački vicekancelar u Beogradu

Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel sa privrednom delegacijom dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

00:58

Default images

Gabrijel će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem i kolegama iz srpske vlade.

Cilj posete je, kako saopštava nemačko Ministarstvo privrede i energetike, da se Srbiji pruži podrška na njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i da se unapredi bilateralno privredno partnerstvo.

"Srbija je značajan partner Nemačke i nemačke privrede. Nemačko-srpski ekonomski odnosi su se uspešno razvijali proteklih deset godina", istakao je Gabrijel i dodao da postoji veliki potencijal za njihovo unapređenje.

"Razgovaraću sa premijerom Vučićem o zajedničkim koracima kako bi ovaj potencijal obostrano još bolje bio iskorišćen. Radujem se što Srbija na putu ka Evropi tesno sarađuje sa nama. Mi ćemo i ubuduće podržavati Srbiju na ovom putu, kao i u neophodnim reformama", poručio je on uoči posete Srbiji.

Program posete, kako je navedeno u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, obuhvata sastanak tet-a-tet Vučića i Gabrijela u ponedeljak, sednicu Poslovnog saveta Srbije i Nemačke i sastanak delegacija dveju vlada.

Pored toga, Gabrijel će se, prema saopštenju nemačkog ministarstva, sastati i sa Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Nemačka je, kako je podsetilo ministarstvo u Berlinu, jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i najveći bilateralni donator, a obim trgovinske razmene je sa oko 2,8 milijardi evra 2013. godine dostigao novi rekord.

Gotovo izjednačen trgovinski bilans pokazuje da Nemačka i Srbija imaju partnerstvo na ravnopravnim osnovama, zaključuje se u saopštenju nemačkog vicekancelara.

Ko je Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: