Održana vežba "Srem 2014" (FOTO)

Više od 400 pripadnika ruskih vazdušno-desantnih snaga i Vojske Srbije izvelo je zajedničku vežbu "Srem 2014" na poligonu u Nikincima.

Izvor: Beta

Petak, 14.11.2014.

07:30

Default images

Prvi put u Srbiji prikazan je desant oklopnih vozila iz vazduha.

Na vežbi, koja je trajala oko sat i po i koja je za temu imala protivteroristička dejstva, prikazan je desant padobranaca i borbenih oklopnih vozila, oslobađanje talaca, uništavanje terorističke baze i sanitetska evakuacija povređenih.

U vežbi je učestvovalo 207 pripadnika vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije i 197 pripadnika Vojske Srbije, specijalne brigade Vojne policije i Vazduhoplovnih snaga.
Foto: Tanjug
U vežbi su korišćeni transportni avioni IL 76, AN 26, MIG 29, helikopteri MI 8 i "gazela", oklopna vozila BMD 2, BTR, BOV, kao i drugo artiljerijsko i pešadijsko naoružanje.
Foto: Tanjug
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je da je vežba bila uspešna i da su pripadnici Vojske Srbije pokazali visok nivo operativnih sposobnosti.

Gašić je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da svoje međunarodne odnose određuje u skladu sa četiri strateška stuba oslonca, a to su - EU, Rusija, SAD i Kina.
Foto: Tanjug
Ministar je podsetio da Srbija ima ugovor o vojno-tehničkoj saradnji sa više od 60 država i da su ovakve vežbe bitne da se sagleda sposobnost Vojske Srbije za sve tri ustavne funkcije koje ima.
Foto: Tanjug
Gašić je odbacio tvrdnje da je vežba bila organizovana i sprovedena u tajnosti i dodao da je njeno izvođenje bilo najavljeno u planu aktivnosti za 2014. godinu.
Foto: Tanjug
"Kakva tajnost, danas ovde ima više od 20 kamera. Morate da se naviknete da postoji dan za medije i da znate da bi prisustvo medijskih ekipa za vreme pripreme vežbe bilo visok stepen rizika", rekao je Gašić i dodao da niko u svetu ne postavlja pitanje neutralnosti Srbije, već da su sve države zainteresovane za saradnju sa srpskom vojskom.
Foto: Tanjug
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da borba protiv terorizma zahteva brzo i energično dejstvo kako sa zemlje tako i iz vazduha i da je to razlog zbog kojeg je održana zajednička vojna vežba sa Rusima.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, Srbija podržava borbu protiv globalnog terorizma i ima obavezu da svoju vojsku obučava za te aktivnosti, jer nijedna država sama ne može da se izbori sa tim problemom.

Komandant ruskih vazdušno-desantnih snaga general-pukovnik Vladimir Šamajev rekao je da su se i Srbija i Rusija već suočavale sa problemom terorizma i da su zbog toga ruski vojnici danas došli u Srbiju da podele iskustva na tom planu.
Foto: Tanjug
General je visoko ocenio ono što su prikazali srpski vojnici i dodao da je dogovoreno da se naredne godine ta saradnja nastavi posetom delegacije Vojske Srbije Sedmoj diviziji iz Rjazanja.

Šamajev je dodao da je, po naređenju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Vojsci Srbije poklonio deset savremenih padobrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: