"U Ukrajini je ekstremno opasno"

Rusija je prošle nedelje naoružala "separatiste" i razvoj situacije u Ukrajini je ekstremno opasan, izjavio je ambasador Ukrajine u Beču Ihor Prokopčuk.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

08:23

Default images

Prokopčuk, koji je ambasador pri međunarodnim organizacijama, rekao je da se više ne može govoriti o primirju u istočnoj Ukrajini. "Od sporazuma iz Minska 5. septembra registrovano je više od 2.400 kršenja primirja od strane militantnih grupa. Više od 100 ukrajinskih vojnika i desetine civila je ubijeno", rekao je on.

Prokopčuk tvrdi da ukrajinska vojska poštuje primirje, ali da kada biva napadnuta mora da odgovori.

On je naveo da su ruske snage prošlog avgusta sa velikim brojem ljudi upale u istočnu Ukrajinu, i da se, i pored sporazuma iz Minska, nisu povukle, već naprotiv prošlog meseca je, kako tvrdi, neprestano upućivano pojačanje iz Rusije, a proteklih nedelja intenziviran je transport vojne opreme i osoblja.

Prokopčuk ukazuje na navodne kolone koje se sastoje od vojnih kamiona sa osobljem i municijom, artiljerijom i minobacačima, kao i tenkovima, uključujući moderne verzije, koje ima samo ruska vojska.

"Sav taj razvoj zadobija ekstremno opasne oblike i ukazuje na pripremu jedne ofanzivne operacije i nesagledive opasnosti po bezbednost Ukrajine i Evrope. To ponašanje minira napore da se pronađe miroljubivo rešenje za Donbas", rekao je Prokopčuk ukazujući da su vojne kolone registrovali posmatrači OEBS i strani novinari.

Ukrajinski ambasador smatra da bi trebalo biti više međunarodnih posmatrača.

Miroljubivo rešenje, prema njegovim rečima, je moguće samo ako se Ruska Federacija bude pridržavala dogovora iz Minska, ističući da Moskva preduzima suprotne korake, a to se odnosi i na stav prema "pseudo izborima" održanim u Lugansku i Donjecku.

Ti izbori, kako je kazao, krše ukrajinski ustav i protokol iz Minska, u kojem stoji da lokalni izbori moraju biti održani na osnovu ukrajinskog zakona o lokalnom samooupravljanju, zakon koji je parlament usvojio, stvorivši time osnovu za legitimne izbore i više autonomije.

Prokopčuk je optužio da "separatisti" imaju sopstvenu agendu koja je vezana za agendu određenih snaga u jednoj susednoj zemlji, te naglasio da se ne sme zaboraviti da su samoproglašene vođe separatističkih pokreta imali ruske pasoše.

Sankcije protiv Moskve su pokazale dejstvo, uveren je on ukazujući da su "pobunjenici" imali dalekosežnije teritorijalne planove.

S tim u vezi je kazao da pooštravanje sankcija predstavlja opciju koju bi trebalo, na osnovu aktuelnog razvoja, detaljno razmotriti.

Prokopčuk je poručio da je Ukrajini potrebna puna solidarnost, ističući da Kijev brani evropske vrednosti, i da ujedinjenje Evrope mora biti nastavljeno i posle 25 godina od pada Berlinskog zida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: