Pilot prerano deblokirao kočnice

Jedan od pilota letelice "Spejs šip 2" koja je eksplodirala iznad Kalifornije prerano je deblokirao kočioni sistem, pokazala je istraga.

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2014.

22:32

Default images

Preživeli pilot svemirske letelice za komercijalne letove kompanije "Virdžin Galaktik", koja se raspala 31. oktobra na probnom letu, nije znao da je kopilot, koji je poginuo, prerano deblokirao kočioni sistem, a pilot je posle nekoliko sekundi bio izbačen iz dezintegrisane letelice, saopštila je danas federalna istraga.

Agencija za nacionalnu bezbednost saobraćaja (NTSB), koja istražuje uzrok nesreće, još nema objašnjenje za raspadanje i rušenje letelice i navela je da će se na zaključak možda čekati i godinu dana.

Stručnjaci nastoje da otkriju zašto je kopilot prerano pokrenuo okretanje repnog mehanizma tokom probnog leta, prenela je agencija Rojters.

Istražitelji će pokušati da objasne i kako je pilot Pit Sibold (43) izbačen iz letelice i uspeo da se spusti na zemlju padobranom sa visine od oko 15 kilometara, gde praktično nema kiseonika.

Letelica "SpejsŠip 2" kompanije "Virdžin Galaktik" eksplodirala je iznad kalifornijske pustinje Mohave 31.oktobra, a federalni istražitelji su u ponedeljak rekli da se uređaj za ponovni ulazak u atmosferu prerano rotirao.

Kopilot je poginuo na licu mesta, dok je pilot teško ranjen.

Osnivač grupe "Virdžin Galaktik", ser Ričard Brenson, izjavio je da će nastaviti projekat svemirskog turizma uprkos eksploziji jedne od njegovih letelica.

"Virdžin galaktik" prodaje mesta u svemirskoj letelici za komercijalne letove po ceni od 250.000 dolara, a među onima koji su već "bukirali" kartu su pevač Džastin Biber, glumac Ešton Kučer, voditelj i glumac Rasel Brend.

Nekoliko putnika je posle nesreće potpisalo ugovor za let na oko 100 kilometara iznad Zemlje, navedeno je saopštenju kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: