Strah od eskalacije nasilja u UKR

Međunarodni posmatrači izdali su oštro upozorenje zbog eskalacije nasilja na istoku Ukrajine, gde pokušavaju da dođu do delova srušenog malezijskog aviona MH17.

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2014.

21:58

Default images

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da su "stepen nasilja na istoku Ukrajine i rizik od dalje eskalacije sukoba visoki i u porastu", preneo je AFP.

"Više od dva meseca nakon potpisivanja protokola iz Minska (o prekidu vatre), ona ne prestaje", rekao je Majkl Bociurkiv iz specijalne misije OEBS u Ukrajini na konferenciji u Kijevu.

U međuvremenu, holandski timovi istražitelja pregovaraju sa pripadnicima proruskih snaga da im omoguće pristup olupini aviona, koji se srušio u julu, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, većinom Holanđana.

Tim stručnjaka obišao je u utorak zonu pada letelice i izvukao posmrtne ostatke nekoliko žrtava, kao i identifikaciona dokumenta, koji će biti naknadno prebačeni u Holandiju.

Zbog osetljive bezbednosne situacije, nemoguće je znati kada će njihov rad biti nastavljen, saopštila su holandska ministarstva bezbednosti i pravde.

Ukrajina optužuje Rusiju da je opremila proruske snage raketom kojom je avion oboren, dok Moskva i proruske snage za incident krive Kijev.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Berlinu da će šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu u ponedeljak razgovarati o tome da li da pooštre sankcije Rusiji, kao i o načinima za pomoć Ukrajini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je, međutim, da uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji nije planirano "u ovom trenutku", osim eventualne zabrane putovanja za lidere proruskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: