Obeležava se Dan primirja

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale, u Srbiji je državni praznik i biće obeležen širom zemlje nizom manifestacija.

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2014.

00:01

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz pune vojne i državne počasti položiće sutra lovorov venac na Grob neznanog junaka na Avali.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa Novog groblja, i potom se obratiti prisutnima.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava, Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije i Češke u Republici Srbiji.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.

Ceremonija se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se sutra kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Republiku Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - države saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane sutra u glavnim gradovima tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanicno obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Komemorativna ceremonija na Francuskom vojnom groblju

Na Francuskom vojnom groblju u Beogradu danas će biti održana komemorativna ceremonija i polaganje venaca povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, saopštila je danas ambasada Francuske u Srbiji.

Ambasador Francuske u Beogradu Kristin Moro održaće na ceremoniji govor, a vence će, pored nje, položiti i ambasadori Nemačke i drugih zemalja, srpski zvaničnici i predstavnici više udruženja.

Hor Francuske škole u Beogradu izvešće himne Srbije i Francuske i pesmu "Kreće se ladja francuska", a učenici te škole pročitaće imena 20 vojnika sahranjenih na Francuskom groblju.

Predvidjeno je i odavanje pošte poginulima u Prvom svetskom ratu minutom ćutnje i upisivaje u spomen knjigu.

Francusko vojno groblje u Beogradu, na kojem su sahranjeni vojnici poginuli širom Srbije, zvanično je otvoreno 1923. godine na dan francuskog nacionalnog praznika, 14. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: