Ne dam nikome da nas ponižava u BG

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio albanskom premijeru Ediju Rami na izjave o Kosovu, koje je ocenio provokacijom i incidentom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2014.

12:53

Default images

"Neću nikome da dozvolim da nas u Beogradu ponižava, KiM su bili i ostali deo Srbije i nikada nisu imali veze sa Albanijom", kazao je Vučić pred Ramom.

Žao mi je zbog ovog incidenta, zbog spominjanja Kosova, rekao je Vučić o govoru koji je održao Rama u Palati Srbija, nakon njihovog sastanka. Dodao je da će, uprkos tome, razgovore sa albanskim premijerom nastaviti.

"Sušta realnost je da je stav Srbije da su Kosovo i Metohija deo Srbije, drago mi je da to mogu da ponovim pred gospodinom Ramom", rekao je premijer Srbije dodajući da mu je žao što je albanski premijer iskoristio ovu priliku da spominje nezavisno Kosovo.

Premijer Vučić je rekao da je takvo spominjanje Kosova provokacija i da je iznenađen ponašanjem svog kolege, koji je van protokola govorio o temi koja nije dogovorena.

Vučić je rekao da svojom reakcijom pokazuje srpsko gostoprimstvo, kao i da će se uvek rado odazvati pozivu Tirane, ali da će i tamo govoriti o tome da je Kosovo srpsko, što stoji i u Ustavu naše zemlje.
Foto: Tanjug
Govoreći o odnosima sa Tiranom, premijer je kazao da će Srbija uraditi sve od sebe da potpiše sve važne sporazume sa Albanijom. "Uvek ćemo davati sve od sebe da razvijamo dobre, prijateljske odnose... Nadam se da će Srbija i Albanija nastaviti razgovore", rekao je Vučić.

Nakon Vučićevih oštrih reči, premijer Rama je oslovio Vučića imenom.

Premijer Rama je uvek dobrodošao u Srbiju i nadam se da neće proči 60 godina do sledeće posete albanskih zvaničnika Beogradu, dodao je srpski premijer.

Obraćanja premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame uživo su prenošena na RTS-u, ali bez prevoda sa albanskog jezika, sve do poslednjeg novinarskog pitanja.

Kako prenose albanski mediji, Edi Rama je rekao da je realnost neumitna, a da je nezavisnost Kosova Balkan učinila sigurnijim. Šta je naveo u svom obraćanju albanski premijer pročitajte OVDE.

Pre govora albanskog premijera, koji je trajao više od 15 minuta, obratio se premijer Vučić.
Foto: Tanjug
Poseta Edija Rame obeležava novi početak i napredak ne samo u odnosu dve zemlje već i napredak odnosa u celom regionu, rekao je na samom početku konferencije za novinare Aleksandar Vučić.

On je naveo da razgovori u četiri oka nisu bili nimalo laki, ali da je uveren da se zajednički problemi mogu rešavati razgovorom. Vučić je naveo da je ponosan što se okreće nova stranica u odnosima dve zemlje i naglasio zajednički put Srbije i Albanije ka EU.

Vučić je preneo da se sa premijerom Ramom dogovorio da građani Srbije i Albanije mogu samo sa ličnim kartama da putuju u Albaniju, i obrnuto u Srbiju, kao i da će Vlada Srbije danas o tome doneti odluku. Kako je preneo, razgovarano je o ekonomskoj saradnji i o tome da je potrebno povećati trgovinsku razmenu, kao i o mogućnostima investiranja građana Srbije u Albaniji.

Istraga o dronu na utakmici reprezentacija Albanije i Srbije je pokazala da je taj događaj planiran i nimalo slučajan, rekao je premijer Vučić. Podsetimo, ovo je prva zvanična poseta državnika Albanije Beogradu nakon 68 godina, kada je u tadašnjoj Jugoslaviji u poseti bio albanski predsednik Enver Hodža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

275 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: