Rama se sastao sa Vučićem

Albanski premijer Edi Rama doputovao je u zvaničnu posetu Beogradu, što je prva poseta albanskog državnika nakon 68 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 09.11.2014.

23:18

Default images

Njega je ispred Palate Srbija dočekao predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...

Posle intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imaće sastanak u četiri oka, nakon čega će delegacije dve zemlje održati plenarnu sednicu.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma, posle čega će se predsednici vlada obratiti medijima.

Za današnju posetu albanskog premijera, koja je prva zvanična poseta na najvišem nivou jednog albanskog državnika posle 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Poslednja poseta šefa albanske države Beogradu zabeležena je 1946. godine kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz.

Vučić i Rama će se u 12.30 obratiti novinarima posle potpisivanja sporazuma.

Rama će se tokom posete Srbiji sastati i s gradonačelnikom Beogarada Sinišom Malim i učestvovati na okruglom stolu posvećenom saradnji Srbije i Albanije.

Na skupu će učestvovati ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Albanije Arben Ahmetaj, potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, potpredsednik vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, ministar privrede Željko Sertić i drugi.

U 19.40 Edi Rama će se u Skupštini grada sastati sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Predsednik Vlade Albanije bi sutra trebalo da poseti Preševo, gde će se sastati sa albanskim predstavnicima tri opštine na jugu Srbije. Rama je trebalo u Beograd da dođe 22. oktobra, međutim posle, najblaže rečeno, nemirne situacije u regionu, njegov dolazak je odložen, a kao krajnji datum naveden je 10. novembar.

Albanska ministarka odbrane Mimi Kodeli izjavila je da incident na utakmici Srbija-Albanija neće uticati na posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu.

Za razliku od nje, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeni savetovao je Rami da ne ide u posetu Beogradu. On je ipak odlučio drugačije.

Rama se posle utakmice oglasio rečima da je stekao loš utisak posle prekida fudbalske utakmice, a njegov brat Olsi je priveden zbog sumnje da je upravljao dronom koji je nosio zastavu tzv. velike Albanije, međutim, neposredno potom je pušten.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da nije pitanje da li premijer Albanije treba da poseti Srbiju, već kakve poruke donosi.

Predstojeća poseta Srbiji je novi početak za ceo Balkan, poručio je Rama uoči dolaska u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: