25 godina od pada Berlinskog zida

Nemačka danas obeležava 25. godišnjicu od pada Berlinskog zida.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.11.2014.

00:28

Default images

Lanac osvetljenih balona dugačak 15 kilometara biće pušten u vazduh duž bivše granice dve Nemačke, otprilike u vreme kada je 9. novembra 1989. saopštenje visokog komunističkog zvaničnika podstaklo niz događaja koji su vodili rušenju jednog od najistaknutijih simbola Hladnog rata, preneo je AP.

Pad Berlinskog zida, koji je delio ovaj grad 28 godina, bilo je "tačka bez povratka... odatle, stvari su krenule ka potpuno novom svetskom poretku", rekao je direktor fondacije "Berlinski zid" Aksel Klausmajer.
Foto: Beta, AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u Istočnoj Nemačkoj, otvoriće danas muzej na mestu gde se nalazi jedan od nekoliko netaknutih delova Berlinskog zida.

"Čak i danas kada hodam kroz Brandenburšku kapiju, ostao je osećaj da to nije bilo moguće niz godina mog života, i da sam morala da čekam 35 godina na ovaj osećaj slobode. To je promenilo moj život", rekla je Merkelova prošle sedmice.

Sadašnja kancelarka bila je među hiljadama Istočnih Nemaca koji su krenuli na zapad, pošto je portparol Politbiroa, Ginter Šabovski na konferenciji za novinare objavio da će Istočnim Nemcima biti dozvoljeno da putuju u Zapadnu Nemačku i zapadni deo Berlina.

Graničari nisu dobili naređenje da dozvole bilo kome prelaz, ali su odustali od zadržavanja gomile.
Foto: Beta, AP
Do ponoći, svi granični prelazi su bili otvoreni, a Nemačka na putu ujedinjenja za nešto manje od godinu dana, 3. oktobra 1990.

Krajem osamdesetih godina, pokretačka snaga je stvorena protiv istočnonemačke vlade, a protesti koji su počeli u Lajpcigu, proširili su se do istočnog Berlina.

Kada su vlasti olakšale zabranu putovanja, desetine hiljada ljudi okupilo se sa istočne strane Zida, koji je 9. novembra probijen, bez i jednog ispaljenog metka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: