Danas je Dan borbe protiv fašizma

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas će, u organizaciji Vlade Srbije, biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Izvor: B92

Nedelja, 09.11.2014.

00:45

Default images

Prisutnima će se obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, najavila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ceremoniji će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Programom je predviđen memorijalni koncert u izvođenju Filharmonije mladih "Borislav Pašćan", u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent je Đorđe Pavlović, a voditelj programa Zlatija Ocokoljić - Ivanović.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: