"Šešelj bez uticaja na politiku"

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić smatra da dolazak Vojislava Šešelja u Beograd neće destabilizovati političke prilike u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 09.11.2014.

19:20

Default images

On je u intervjuu za hrvatski dnevnik “Jutarnji“ rekao da je držanje predsednika SRS 11 godina u Haškom tribunalu promašaj u svakom smislu.

“Šešelj nije više političko, već humanitarno, civilizacijsko pitanje. Neko ko je 11 godina u pritvoru, bez presude, neko ko je bolestan, i to ozbiljno, ne može biti, bar ne više, predmet politike, već elementarne humanosti“, naveo je Dačić.

Upitan za lično mišljenje o Šešeljevom slučaju u Hagu Dačić je rekao da je neophodno da Haški tribunal počne da pravi razliku između politike i pravde.

“Žrtve onoga što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije zahtevaju pravdu, a ne politiku. Plašim se da su ta dva termina odavno pomešana i da ih nismo pomešali mi. Pravda koja nije brza prestaje da bude pravda i postaje politika, koja devalvira same zločine. Držanje Šešelja u pritvoru je promašaj u svakom smislu, sa svih stanovišta“, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je saglasan u oceni da stanje u regionu zavisi od odnosa Beograda i Zagreba.

“Ipak smatram da presudan uticaj na stanje ima sposobnost regije da što pre bude sposobna da uđe u Evropsku uniju. Koliko ta sposobnost bude veća, tako će uticaj velikih regionalnih centara biti manji i normalniji. Evropa će nas svesti na pravi format“, ocenjuje Dačić.

On je rekao i da to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio prisutan na vojnoj paradi u Beogradu i to pored predsednika Srbije i Rusije nije politička poruka.

“To je pitanje protokola koji se odnosi prema imenima funkcija, a ne ljudi. Naš uticaj na RS drži se u okvirima koji su važni za Srbiju. Mi smo jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i imamo posebne veze sa onim delom BiH u kom žive pripadnici našeg naroda, ali i izuzetne veze sa Federacijom čija stabilnost nam je od velikog značaja. Nemamo svog čoveka preko Drine, niti favorita“, istakao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: