Hag ne može destabilizovati Srbiju

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić ne smatra da odluka o puštanju lidera radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu može da destabilizuje Srbiju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.11.2014.

09:50

Default images

Vlada Srbije je, podsetio je, i do sada u nekoliko navrata, kada je Haški tribunal, prema kome inače u Srbiji nema simpatija, tražio, davala garancije za Šešelja.

"Tako smo uradili i sada jer smatramo da je odluka Tribunala bar kada je Šešelj u pitanju više stvar humane prirode. Ne smatram da takva odluka može da destabilizuje Srbiju, ali videli smo da neke odluke SRS mogu da stabilizuju Bojana Pajtića I Vladu Vojvodine", rekao je Babić za TV Pinku.

Kako je rekao, SNS brine o svakom građaninu Srbije.

"Na taj način I Šešelju želimo zdravlje I oporavak, da se izborima sa bitkkom koja je najvažnija u njegovom životu", rekao je Babić.

Upitan šta misli o aneksu odluke o puštanju prema kojoj bi Šešelj trebalo da bude izručen Hagu u roku od 48 sati ukoliko Tribunal to zatraži, Babić je rekao da se SNS ne bavi nikakvim ankesima, te da on ne vidi nikakvu konekciju između takve odluke Haškog suda i boljeg života građana Srbije.

"Naš cilj je pristojna normalna uređena Srbija, Srbija koju postavljamo na mesto koje joj proipada na mesto u porodici evropskih naroda", rekao je Babić i dodao da je SNS posvećen pozicioniranju Srbije na evropskoj i svetskoj karti uređenih država. Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je danas da je Vojislava Šešelja trebalo osloboditi još pre cetiri godine, ali i da dostoje oni koji smatraju da bi mogli da iskoriste njegovo oslobađanje za izazivanje sukoba.

"Očigledno je da postoje oni koji smatraju da bi mogli da iskoriste oslobađanje Vojislava Šešelja da se na srpskoj političkoj sceni izazovu neke turbuencije ili sukobi", rekao je Vulin nonarima u Narodnom pozorištu, nakon svečanog obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

On je istakao da "to, naravno, ne može da destabilizuje državu i vladu".

Prema njegovim rečima, međutim, oslobađanje Šešelja "više je nego jasna poruka da pravo ne znači ništa i da se Haški tribunal svih ovih godina koristi u političke svrhe, i da se teško zdravstveno stanje Šešelja i sve što se događalo koristi da se napravi neka politička pometnja, što naravno nije moguće".

"Ne znam zašto su čoveka držali još četiri godine od momenta kad je završeno suđenje. Isto tako ne razumem zašto nije pušten pre godinu dana kada je Vlada Srbije dala identične garancije i kada je isto bilo u pitanju njegovo zdravstveno stanje", rekao je Vulin.

On je poželeo Šešelju da se što pre oporavi i pobedi bolest, da se vrati normalnom životu i da radi ono što misli da je dobro ili korisno za njega ili zemlju, ali je dodao da se nada da će to biti učinjeno na jedan normalan civilizovan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: