Sirija: Kritikovan izaslanik UN

Sirijski dnevni list Al-Tavra kritikovao je novog izaslanika UN za Siriju, navodeći da on u svojim planovima prevazilazi ovlašćenja koja su mu poverena.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.11.2014.

20:17

Default images

Sirijski dnevni list Al-Tavra uputio je kritike novom izaslaniku UN za Siriju Stafanu de Misturi, zbog njegovog plana za okončanje borbi u pojedinim regionima u zemlji, jer kako je navedeno, njime prelazi granice misije koja mu je poverena.

Kritike de Misturi upućene su u trenutku njegove trodnevne posete Siriji, gde je došao danas. To je njegov drugi dolazak u Siriju od jula, kada je izabran za specijalnog izaslanika UN.

On će se sastati sa visokim sirijskim zvaničnicima, kojima će predstaviti plan o formiranju tampon zona kako bi bile prekinute borbe, posebno u gradu Alepu.

Komentator državnog sirijskog dnevnika podseća da je izaslanik UN prošle nedelje pred Savetom bezbednosti UN zauzeo "nepromišljen" stav o Siriji. On dodaje da je de Mistura prešao granice misije koja mu je poverena, ali ne navodi precizne razloge za takvu ocenu.

De Mistura je 30. oktobra pred Savetom bezbednosti UN rekao da namerava da u Siriji sprovede "akcioni plan" koji podrazumeva zamrzavanje sukoba u nekim delovima Sirije, sa ciljem da se omogući dopremanje humanitarne pomoći. Cilj njegovog plana je postizanje trajnog mira političkim putem.

Izaslanik UN je tada rekao da najpre treba zaštititi grad Alepo, jer je u opasnosti i od sirijskih snaga i od pripadnika Islamske države, koji kontrolišu delove Iraka i Sirije.

Stefan de Mistura je treći izaslanik UN za Siriju koji pokušava da pronađe rešenje za konflikt, u kojem je od 2011. godine stradalo više od 200.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: