Prevencijom protiv katastrofa

Ulaganje u prevenciju i bolju komunikaciju na terenu je najbolja zaštita od prirodnih katastrofa i to nije trošak već isplativo ulaganje u budućnost.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.11.2014.

15:35

Default images

To je rečeno na Konferenciji za humanu bezbednost.

Preporuka za budućnost su izmene i dopune Zakona o vanrednim situacijama, organizovanje obuka za oficire na vezi, određivanje prioriteta rada u skladu sa opremom i upoznavanje drugih službi o pravima i obavezama pri korišćenju medjunarodnih timova, podvukao je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Zoran Babić.

Goreći o majskim poplavama koje su pogodile Srbiju, Babić je rekao da imamo samo šest spasilačkih timova za vanredne situacije zbog čega smo morali da zatražimo medjunarodnu pomoć, a tom pozivu prve su se odazvale Rusija, Slovenija, i zemlje EU.

On je istakao da su nastali veliki problemi zbog zakonske regulative koja je morala da se poštuje, a koja je usporavala da pomoć stigne ugroženom stanovništvu.

"Pojedine lokalne zajednice nisu bile na visini zadatka, nisu imale informacije o broju stanovnika, socijalno ugroženima i šta im je potrebno, što je pravilo dodatne probleme", smatra Babić.

Nakon poplava oštećeno je više od 100 kilometara magistralnih puteva, isto toliko pruge, a za lokalne puteve još nemamo pravi podatak kolika su oštećenja, naveo je on.

Babić je podsetio da je medjunarodna pomoć došla iz 14 država, sa 22 tima za spasavanje u kojima je bilo 500 članova sa opremom.

"Klimatske promene nažalost pogadjaju sve, pa i najrazvijenije zemlje koje same ne mogu da se izbore sa katastrofama, ali svi zajedno možemo da radimo da tome da sačuvamo našu planetu" rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: