U UO RFZO zaposleni, penzioneri...

Broj članova Upravnog odbora RFZO biće smanjen i u njemu će sedeti zaposleni, penzioneri i zemljoradnici, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: B92

Petak, 07.11.2014.

14:02

Default images

To je predviđeno izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju o kojima su raspravljali poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici.

Ministar Lončar je tokom rasprave o amandmanima rekao da je cilj tih izmena da se uspostavi kontrolni mehanizam kojim će se starati da se ispoštuju odluke stručnih komisija u vezi sa poslovanjem RFZO.

"Fond ne možemo da vodimo mi, ni ne znam ko, zato postoje stručne komisije koje daju predloge i zadatke koji treba da se urade, a ovo je samo jedan kontrolni mehanizam da se ispoštuju odluke", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima komisije će činiti najbolji stručnjaci koji će davati uputstva kako će se i šta raditi, koji su lekovi i procedure potrebni...

Poslanici vladajuće većine poručili su na današnjoj raspravi da se predlogom zakona postiže efikasnija kontrola trošenja sredstava RFZO, dok opozicija, s druge strane, upozorava da će promenom strukture članova u upravnom odboru, ta institucija postati fond države, a ne osiguranika.

U prilog tome da je dobro usvojiti izmene zakona poslanici Srpske napredne stranke naveli su da se smanjenjem broja članova upravnog odbora uvodi princip odgovornosti.

Kako su objasnili u sistemu u kome RFZO ima 21 člana odbora "niko nije bio odgovoran ni za šta".

"Upravo se ovim principom uvodi pravni osnov za odgovornost vladajuće većine, ali i za zasluge za ono što bude dobra poslovna politika Fonda", rekao je Vladica Dimitrov (SNS).

Bivša ministarka zdravlja i poslanica SPS Slavica Djukić Dejanović istakla je da bez reformi unutar sistema osiguranja nema reformi u zdravstvu.

"Da bismo otpočeli reforme u sistemu osiguranja, Ministarstvo mora imati veći uticaj, a to je jedino moguće na način kako je predloženo tekstom izmena zakona", rekla je ona.

S druge strane Blagoje Bradić (SDS) ocenio da će izmenama zakona o načinu trošenja zdravstvenog novca u Srbiji odlučivati politika, a ne građani "koji ga pune svojim novcem".

"Menjate funkciju, način funkcionisanja Fonda, i to nije problem. Onda možete u sledećem aktu slobodno da ukinete Fond jer nije ni potreban... Ja sam protiv toga, kao i moja stranka, Zajedno za Srbiju, SDS i Stranka Zelenih“, poručio je Bradić.

Njegov kolega iz opozicije, Dušan Milisavljević (DS) objasnio je da ta partija amandmanom želi da ispravi nameru da RFZO postane fond države, a ne osiguranika.

On je upitao i da li je istina da je u RFZO, od dolaska novog direktora, zaposleno novih 37 ljudi bez iskustva u struci.

Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje umesto 21 člana ima sedam članova, a Nadzorni odbor pet, umesto dosadašnjih sedam.

Od sedam članova Upravnog odbora tog fonda, četiri će biti predstavnici države, odnosno predložiće ih ministar zdravlja, dok će po jednog člana predložiti predstavnici sindikata, penzionera i zemljoradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: