Obama i republikanci za saradnju

Predsednik SAD Barak Obama i budući lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel obećali su da će pokušati da nađu zajednička rešenja za politički ćorsokak.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

09:50

Default images

Obama je rekao da je čuo poruku glasača koji su juče doveli republikance na vlast u Senatu i pojačali njihovu većinu u Predstavničkom domu. "Nema sumnje da je to bila dobra noć za republikanca", kazao je predsednik u Beloj kući.

Dan posle izbora na kojima su republikanci osvojili ubedljivu pobedu, Obama je komentarišući rezultate ocenio da su birači razočarani Vašingtonom u celini, ali i ponovio da je optimista po pitanju budućnosti zemlje.

"Nisam tužan. Ovakav rezultat daje mi snagu jer on pokazuje da demokratija funkcioniše", kazao je Obama.

On je istakao da je spreman da čuje ideje republikanaca u pogledu predstojećeg zajedničkog upravljanja zemljom, pogotovo po pitanju trgovine i infrastrukture.

Mekonel, koji će postati lider republikanaca u Senatu u januaru kada novi Kongres preuzme dužnost, takodje je rekao da ima potencijala za dogovor u oblasti trgovine.

Obama je ipak najavio i sporove. "Kongres će doneti neke zakone koje je ne mogu da potpišem. Siguran sam i da ću ja preduzimati neke korake koje se nekima u Kongresu neće svideti", kazao je predsednik.

On je takodje najavio da će narediti smanjenje deportacija zaposlenih imigranata koji u toj zemlji žive ilegalno, dok je Mekonel upozorio da će bilo kakvi koraci predsednika u pogledu imigracije samo izazvati sukob s republikancima.

Republikanski senator rekao je i da očekuje da će se dve stranke složiti po pitanju zakona o porezima i najavio brzo usvajanje važnih zakona za izgradnju važnog naftovoda iz Kanade.

Mekonel je najavio da će Kongres glasati za povlačenje delova zakona o zdravstvu koji je izdejstvovao Obama, ponavljajući da je cilj republikanaca plaćanje za zdravstvene usluge.

Očekuje se i da će republikanci pokrenuti i veliki napad zbog budžetskog deficita.

Mekonel je obećao da "neće biti blokade vlade", ali je najavio i da su blokade vetom u predstojećem dvogodišnjem periodu podeljene vlasti moguće.

Prema poslednjim podacima, republikanci će imati najmanje 52 od 100 mesta u Senatu, a moguće je da će imati još dva posle brojanja glasova na Aljaski i u Virdžiniji, gde su snage gotovo izjednačene, kao i u Luizijani.

U Predstavničkom domu oni će verovatno imati više od 246 mesta, koliko su imali poslednji put u vreme demokratskog predsednika Harija Trumana, pre više od 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: