Artman: Šta je sa presudom Šešelju?

Portparolka bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, Florens Artman rekla je da je bilo očekivano da Sudsko veće privremeno oslobodi Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

23:58

Default images

Ona je, međutim, istakla da je ostalo nejasno kada će biti izrečena presuda predsedniku SRS, pošto mu je suđenje završeno pre četiri godine.

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim sudenjem", primetila je Artman.

Ona je upitala zašto predsednik Suda ne spominje ništa šta se dešava sa presudom već četiri godine i kada će biti napisana presuda.

"Pravo pitanje je šta rade sudije. Sudije nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju. Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno sudenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, ako imate četiri godine od kraja sudenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest", komentariše Artman.

Ona je naglasila da je situacija sa neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno da dâ odgovore.

"Ako sudija nije u stanju, pošto je video i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebalo ga je pre četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta ja mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne", objašnjava Artman.

Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003., a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine.

Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra 2007.

Sudsko veće odobrilo je puštanje predsednika SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, objavio je Haški tribunal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: