Burna rasprava o medijima i cenzuri

Skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je posle šestocasovne žučne rasprave pet zaključaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

10:47

Default images

Ceo rad Odbora obeležila j ežestoka polemika poslanika vladajuće koalicije i opozicionih stranaka.

Usvojenim zaključcima se podržavaju medijske slobode i aktivnosti nadležnih državnih organa na sprečavanju svakog eventualnog pokušaja cenzure nad medijima.

Sednica je nakratko prekinuta posle samo pola sata rada zbog nesuglasica povodom primene poslovnika i ograničenja vremena za diskusiju predstavnika medija.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je rekao da je demokratska praksa da ministri daju odgovore poslanicima i da poslanici govore na zasedanjima Odbora, ali da se ponašanjem vladajuće koalicije krše demokratska načela.

Ta tema je i posle nastavka bila predmet rasprave, jer su poslanici opozicije govorili o stanju u medijima, da bi ih mahom poslanici SNS optuživali "da tako opstruiraju sednicu, jer ne daju novinarima da se izjasne". On je rekao da niko ne spori da su usvojeni novi zakoni, da su za njih stigle i neke pohvale, ali je istakao da je tema ove sednice cenzura i članovi Ustava i Zakona o javnom informisanju koji propisuju da u Srbiji nema cenzure i da je javno informisanje slobodno.

"Ovde nema nijedan čovek, poslanik ili novinar koji makar nema snažnu sumnju u to da postoji cenzura i teško gušenje slobode medija", rekao je Pavićević.

On je ponovio nekoliko primera, koji su se u javnosti spominjali kao primer cenzure i pritiska na medije, a zatim uputio direktno pitanje ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu o njegovom stavu. Ipak, ministar je proveo za govornicom samo nekoliko trenutaka i rekao da "apeluje na predstavnike medija da kažu šta misle".

Usledilo je još nekoliko poziva iz SNS da se opozicioni poslanici ne javljaju, kao i dovikivanje iz klupa i oštriji tonovi tokom diskusije sa predsednicom Odbora Vesnom Marjanović (DS), koja je rekla da će biti primorana da pozove obezbeđenje ukoliko se dobacivanje nastavi.

Reč su potom uzeli predsednici novinarskih udruženja Ljiljana Smajlović (UNS) i Vukašin Obradović (NUNS).

Urednica Politike je rekla da smatra da je njen list "dragulj u kruni srpskog novinarstva" i najslobodniji medij u Srbiji, a rekla je i da je izlaganje lidera NS Zorana Živkovića, koji je rekao da su "novinari ili kupljeni za 300 evra, ili uplašeni" - nepristojno.

"To što on kaže je jedan stav koji ovde postoji dugo vremena, a to je da su novinari 'kupljeni, uplašeni i prodati' ako govore ono što se meni ne sviđa", rekla je Smajlovićeva.

Ona je navela i da je iznenađuju kritike iz SNS o navodnoj cenzuri u listu "Politika", zbog toga "što nema dovoljno Ištvana Kaića".

"Izložena sam progonu kolega iz NUNS i opozicije zbog toga što sam Kaiću davala prostora. Mislim da mora da se čuje svaki glas, ma koliko nekome smetao", rekla je ona.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović je rekao da nije dovoljno samo usvojiti zakone, ma koliko hvaljeni oni bili, već da je prvenstveno potrebno da ih država primenjuje.

On je rekao da medijska slika u Srbiji nije dobra, da postoje pritisci i da se guši sloboda kritičkog mišljenja.

"Istraživačko novinarstvo je zamrlo, vlada tabloidizacija. Cenzura je kada novinari ne postave nijedno kritičko pitanje predsedniku Vlade na konferenciji, a to što se ubeđuje da nešto ne postoji ne znači da to ne postoji", rekao je Obradović. Ranije, sednica Odbora za kulturu i informisanje prekinuta je posle samo pola sata nakon pauze zbog nesuglasica povodom poslovnika i diskusije o dozvoljenom vremenu za obraćanje novinarima.

Član odbora iz SNS Vladimir Đukanović insistirao je na tome da novinari imaju pravo da govore 10 minuta, jer se "Zakon o informisanju tiče svih novinara koji sednicu prate". Predsednica Odbora Vesna Marjanović odgovorila je da je onda trebalo prihvatiti ranije pozive na javna slušanja, koja nisu održana, jer se tada moglo više razgovarati o slobodi medija.

Ona je objasnila da se Đukanovićevim predlogom krši poslovnik, ali je navela da će njegov predlog ipak staviti na dnevni red uz to upozorenje.

Na to se javio i poslanik SNS Saša Mirković, koji se saglasio sa svojim stranačkim kolegom da prisutni treba duže da raspravljaju o „cenzuri“ i dodao da za to ne treba ograničavati vreme.

"Imamo sve vreme ovog sveta da raspravimo ovakav zakon i mislim da su za to i poslanici koji nisu članovi ovog odbora. Mislim da vreme diskusije ne treba da ograničavamo", rekao je Mirković.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković prokomentarisao je da je stanje u medijima takvo da ne treba ograničavati vreme rasprave.

Na sednici odbora je govorila i poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je podsetila da su poslanici SNS četiri puta odbili predlog da se organizuje javno slušanje, te da ovo nije javno slušanje već sednica Odbora za informisanje.

"Da ste prihvatili četiri puta javno slušanje, onda bismo mogli da razgovaramo o tome na koji način će se gosti obraćati skupšini i medijima, a posto niste, poslovnik je veoma jasan na koji način se sednica odbora organizuje", kazala je Aleksandra Jerkov i upitala Đukanovića da li se Odboru obratio kao građanin ili kao poslanik, „pošto ima dve ličnosti“.

Slična situacija dogodila se pre dve nedelje kada je sednica tog odbora takođe prekinuta jer članovi odbora iz stranaka većine i opozicije nisu mogli da se dogovore o dnevnom redu.

Sednici prisustvuju ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i direktori, urednici i novinari beogradskih medija. Sednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje bila je prekinuta na kratko tokom izlaganja direktorke Studija B Ivane Vučićević dok je objašnjavala zašto je
izbacila iz programa emisiju "Sarapin problem" autora Predraga Sarape.

Objašnjavajući razloge, Ivana Vučićević je rekla da je Sarapa bio u "vidno alkoholisanom stanju svaki put", na šta je reagovala predsednica Odbora Vesna Marjanović istakavši da ne dozvoljava vređanje i da je to neprimeren način obraćanja. Sarapa je iz skupštinske klupe dobacio direktorki: "Kako te nije sramota!?".

Ivana Vučićević je potom upitala Vesnu Marjanović zbog čega nije reagovala kada je poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković, dok je išao ka govornici, glavnom i odgovornom uredniku "Informera" Draganu J. Vučićeviću rekao: "Smrade!".

Predsednica Odbora je objasnila da ona to nije čula i da zbog toga nije reagovala.

Ivana Vučićević je kazala da nijedna emisija nije ukinuta na Studiju B i da je Sarapa i dalje zaposlen na toj televiziju, a Sarapa je opet dobacio pitavši kakve to veze ima sa tim što je njegov emisija ukinuta.

"Sarapin problem nije emisija koja zadovoljava kriterijume Beograđana. Zato nisam videla tu emisiju u novoj programskoj šemi", istakla je ona dodajući da se Studio B bori na tržištu i da se ide u pravcu emisija koje "privlače novac".

Vučićević je kazala da Predrag Sarapa nije prihvatio poziv da bude deo uređivačkog kolegijuma te televizije kako mu je ponuđeno.

"Kad sam ja na čelu Studija B ne može biti reči o cenzuri€, rekla je ona istakavši da nije bilo tako ranije u vreme kada je na čelu gradske vlasti bila Demokratska stranka.

Vučićević je ispričala to na svom primeru kada je, kako je navela, Nadzorni obor te televizije zasedao zbog toga što je u jutarnjem programu držala olovku sa oznakom Srpske napredne stranke, i zbog toga joj je skrenuta pažnja.

"Kada sam držala olovku sa oznakama Demokratske stranke, niko nije reagovao", navela je ona.

Glavni i odgovorni urednik lista "Informer" Dragan J. Vučićević je rekao da se pravi atmosfera cenzure da bi se stvorila slika o zlim ljudima koji vladaju.

"Cenzura postoji kao i svuda, ali je pitanje ko danas sprovodi cenzuru. Da li je u Nemanjinoj ili Užičkoj, da li samo cenzuriše (premijer Aleksandar) Vučić", upitao je Vučićević.

On je "kolege novinare" koji su danas bili na sednici skupštinskog Odbora za kulturu, pitao gde su bili 2008. godine kada je smenjena Ljiljana Smajlović sa mesta glavne i odgovorne urednice "Politke".

"Ti koji se sada bune ispred televizije B92 zbog emisije 'Utisak nedelje' Olje Bećković, nisu se tada bunili", rekao je on postavljajući pitanje ko je, kako i po čijem nalogu, prodao RTV B92 i otkud "tom nekom" obraz da novom vlasniku govori šta će da emituje.

On je upitao šta je u pozadini spora oko "Utiska nedelje": "Da nisu neki ugovori i pare. Zar neko stvarno misli da je zli Vučić ukinuo neku emisiju na Studiju B", pitao je glavni i odgovorni urednik Informera.

Vučićević je rekao da je četiri puta zvao lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića u svoju emisiju "Teška reč" na Televiziji Pink, ali da je on sva četiri puta "izmišljao razloge da ne dođe€.

"Zašto to radi? Da bi mogao da priča o cenzuri!", ocenio je Vučićević i upitao kako može da se govori o cenzuri kada mu je naočigled svih, poslanik Zoran Živković dobacio "Smrade!".

Sednica odbora za kulturu i informisanje ulazi u šesti sat.

Poslanici opozicionih partija ocenili su da cenzure u medijima ima i da je sprovodi izvršna vlast, dok poslanici vladajuće većine smatraju da je sloboda medija veća nego ranije.

Sednici odbora prisustvuje veliki broj urednika, novinar, stručne javnosti, ministar kulture Ivan Tasovac. Bivši novinar Studija B Predrag Sarapa izjavio je danas na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da je protiv njega "vodjen medijski linč" čitanjem
saopštenja na javnom servisu u kojima se on predstavlja kao kriminalac.

"U dva navrata saopštenja su čitana po 24 časa dnevno. Spominjana je moja plata od 58.000 dinara kao da sam kriminalac, govorili su da sam pijan vodio emisije, kao da bi nekadašnji direktor Studija B Aleksandar Timofejev to dozvolio", kazao je Sarapa.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kazao je da mediji imaju pravo i obavezu da kritikuju političare.

"Danas su dva medija napisala da sam fašista ali ja neću prestati da im dajem izjave jer mediji treba što više da nas kritikuju pod uslovom da ne diraju naše porodice. Bez kritike medija, svaka vlast će imati probleme. Ja sam kao poslanik dužan da trpim kritike medija", rekao je Djukanović.

Bivša direktorka Studija B Tanja Vidojević ocenila je da je priča o cenzuri u srpskim medijima "zamena teza".

"Marketing je alfa i omega i u državnim i u privatnim televizijama. Dragana Milićević i ja smo 2001-2002. godine doneli uredjivačku odluku o skidanju emisije Utisak nedelje sa Studija B. Razlog nije bila cenzura već činjenica da je ta emisija bila preskupa", kazala je Vidojević.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je da nije bilo realno očekivati da bi set medijskih zakona donetih pre tri meseca, mogao da drastično popravi višedecenijske probleme sa kojima se suočavaju mediji u Srbiji.

On je dodao da 2016. godine ističe postojeća medijska strategija i da će rad na novoj strategiji početi već 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: